Ovo je najplaćeniji posao u Srbiji!

Izvor: Story, 05.Avg.2015, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najplaćeniji posao u Srbiji!

Na posao se ne čeka ni dan nakon diplome, a zarada je ogromna! Da li pogađate o kom poslu je reč?

foto: Shutterstock

Prosečna plata od oko 150.000 dinara, mogućnost zaposlenja bez čekanja, mnoštvo bonusa i kreativnosti … Sve ovo sigurno i vama zvuči primamljivo, a to je najplaćenijeg posla u Srbiji. U pitanju je posao programera.

Iako u programiranju trenutno dominiraju muškarci, verujemo da će za par godina biti drugačije. S obzirom na to da >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << su tehnologije i poslovi na webu postali kako muška tako i ženska svakodnevica, ne postoji nijedan razlog da i devojke ne zavole kodove i algoritme.

Portal 24sata posetio je 2 programera i istražio zašto je ovo trenutno najbolje i najtraženije zanimanje u zemlji.

Pročitajte njihova iskustva i možda nakon ovog teksta se odličite koji će biti vaš budući poziv.

Nemanja D. (32) je programer iz Zrenjanina. Ovim poslom se bavi od malena, tačnije od kada je dobio svoj prvi Comodore 128 računar, pomoću kojeg se upoznao sa programskim jezicima. U srednjoj školi je osnovao svoju prvu firmu, a danas je suvlasnik jednog poznatog sajta.

- Zapravo, nikad nisam ni tražio posao. Struka za koju sam se opredelio daje mnogo izbora, a ja smatram da je najbolje biti sam svoj gazda, pa sam odlučio da osnujem svoju firmu. Prema onome što znam, u Srbiji je početna plata programera iznosi između 450 i 600 evra, dok oni iskusniji primaju platu i do 3.000 evra. Moja zarada varira iz meseca u mesec, ali sa njom mogu pristojno da živim, da platim stan, troškove, svakodnevne potrepštine, odmor i slično - objašnjava ovaj programer iz Zrenjanina.

N.T. (23), koji se bavi istim poslom, počeo je da radi kao frilenser još na fakultetu.

- To mi je obezbedilo novac za školovanje, stan i komunalije. Čim sam završio studije, poslao sam CV i odmah dobio posao. Već godinu dana radim za jednu beogradsku IT firmu kao veb diveloper i prezadovoljan sam - priča ovaj mladić.

Prema njegovim rečima, postoje različiti stupnjevi u karijeri, a plata varira od 400 do nekoliko hiljada evra. Pored plate, firme daju i različite bonuse svojim zaposlenima.

- Od kada sam se zaposlio, ne razmišljam o novcu kao ranije. Uspevam da platim stan, troškove, hranu i odeću, putovanja i plus da uštedim. Međutim, za neku ozbiljniju investiciju, kao što je recimo stan ili auto, neophodno je podići kredit - kaže N. T.

Oba sagovornika smatraju da je IT sektor posao 21. veka, jer je globalnog karaktera, neprestano se razvija, a ljudi su sve više opsednuti internetom i tehnologijom.

Najlakši programi za učenje su: PHP, jer je korišćenje detaljno objašnjeno na internetu i Java koji je ujedno i najkorišćeniji programski jezik. Programski jezik C++ se ne koristi često, ali nije preterano komplikovan.

Znanje ovih programa se najviše plaća:

1. Java

2. C++

3. PHP

Izvor: 24 sata

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.