Ovo će vam popraviti raspoloženje!

Izvor: Mondo, 30.Sep.2017, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo će vam popraviti raspoloženje!

Rezultati naučnih istraživanja ponekad zvuče "suviše dobro da bi bili istiniti", ali, dokazi su dokazi!

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Vreme je da nazdravimo! Nauka je potvrdila da je pivo dobro za nas.

U studiji koja je objavljena u Žurnalu naučnih istraživanja, analizirano je 13.000 različitih prehrambrenih proizvoda, da bi se utvrdilo koji najsnažnije stimulišu centar za zadovoljstvo u mozgu, i, pogađate, pivo je na vrhu liste.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Pivo se tu našlo zahvaljujući hordeninu, alkaloidu koji se nalazi u ječmu, i u pivu, jasno, i koji ima veliki uticaj na naše raspoloženje. Hordenin deluje na sličan način kao hormon sreće dopamin, vezuje se za receptore u mozgu i popravlja nam raspoloženje.

Interesantno je da se ispostavilo da hordenin čak ima i dugotrajnije dejstvo nego dopamin, što znači da smo srećniji duže.

To je verovatno i odgovor na pitanje zašto nam je ponekad teško da prestanemo da nastavimo da se nalivamo pivom, iako nam je jasno da smo već pripiti.

U nama se probudi "glad za uživanjem", jer želimo da produžimo taj dobar osećaj, prenosi britanski "Metro".

Ovo, naravno, nije opravdanje da sad počnete da pijete dok se ne obeznanite, ali - čaša piva povremeno ipak nije toliko loša ideja.

Pivo za društvo!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.