Ovi srpski gradovi su šampioni u dojenju

Izvor: Mondo, 03.Okt.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovi srpski gradovi su "šampioni" u dojenju

Analiza Doma zdravlja Novi Sad pokazala je da je u tom gradu i u Sremskim Karlovcima u prvom mesecu života dojeno 60,2 odsto beba što je više nego u Srbiji i svetu.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  U saopštenju povodom Nacionalne nedelje podrške dojenju (od 3. do 9. oktobra), Dom zdravlja je naveo da je 7,6 odsto majki deci već od rođenja davalo "adaptiranu formulu", najčešće zbog svog zdravstvenog stanja.

Tokom prva tri meseca života dojeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 59,4 odsto beba, a tokom prvih šest meseci 46 odsto, navodi se u saopštenju o analizi kojom je bilo obuhvaćeno 2.279 novorođenčadi.

Takvi rezultati su u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postignuti zahvaljujući upornoj promociji prednosti majčinog mleka, zbog čega je danas minimalan broj majki koje ne žele da doje svoju decu, ocenio je Dom zdravlja Novi Sad.

U saopštenju stoji da se u svetu doji 39 odsto beba, a prema poslednjim podacima Unicefa, u Srbiji samo 13 odsto u prvih šest meseci života.

"Ti podaci su poražavajući", ocenio je Dom zdravlja Novi Sad, i istakao da mu je cilj da se u narednih pet godina procenat beba dojenih u prvih mesec dana života poveća na 80 odsto, a dojenih u prvih šest meseci života na 60 odsto.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.