Ovi čajevi su loši za zube

Izvor: Mondo, 24.Feb.2018, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovi čajevi su loši za zube

Čajevi su dobri za opšti zdravlje, ali neki od njih nisu dobri za zube.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Često ispijanje voćnih čajeva, kao i neke grickalice, mogu ozbiljno da oštete zube, upozoravaju stručnjaci.

Neretko između obroka popijemo šolju voćnog čaja ili uživamo u slatkim i slanim grickalicama. Međutim, iz Kraljevskog koledža u Londonu kažu da konzumiranje kiselih napitaka i hrane, posebno između obroka, može da ugrozi zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vaših zuba. Tačnije, može da dovede do erozije tuba, tojest promene strukture.

Istraživači su za potrebe ove studije upoređivali navike u ishrani 300 ljudi koji imaju znakove akutne erozije zuba i 300 onih koji imaju zdrave zube.

Zaključili su da se konzumiranjem kiselih napitaka dva puta dnevno, uključujući tu i gazirane napitke, vodu sa komadom limuna i vruće voćne čajeve, 11 puta povećavaju šansu za eroziju zuba.

Napici sa voćem ili voćnim ukusima nisu jedine stvari koje potencijalno oštećuju strukturu zuba. Trebalo bi, kažu stručnjaci, izbegavati i slatkiše sa voćnim ukusima, kao i one koji sadrže so ili sirće.

Stomatolozi kažu da nije važno samo šta pijete ili jedete, već i koliko to često radite.

"Poznato je da ishrana koja podrazumeva dosta kiselih napitaka i hrane može da ošteti zubnu gleđ i dovede do erozije zuba. Međutim, naša studija je dokazala da je i važan način na koji se konzumiraju, kao i koliko često", prokomentarisao je nalaze istraživanje dr Saoirs O’Tul.

On savetuje smanjenje konzumiranja kiselih napitaka i hrane kako bi se usporila erozija zuba.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.