Ova JEDNA STVAR je krivac što nikako da smršate

Izvor: Mondo, 11.Jul.2019, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova JEDNA STVAR je krivac što nikako da smršate

Da li i vama ova greška "ne da" da smršate?

Jedete meso i povrće, voće umesto slatkiša, vežbate i dajete sve od sebe da smršate, ali nikako da ostvarite cilj? Dijetetičarka Melisa Mejer kaže da su mogući krivac za to – tečne kalorije.

Ono što mnogi zaboravljaju je da čaša ili dve vina koje popijete uz večeru sadrže mnogo više kalorija nego što možete da zamislite. Alkohol sadrži čak sedam kalorija po gramu, u poređenju sa proteinima i ugljenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << hidratima koji imaju četiri kalorije po gramu.

Da biste imali bolju predstavu, prosečno piće sadrži deset grama alkohola, što je oko 70 kalorija. A još ako popijete dva-tri pića... plus, ako mešate alkohol sa nekim gaziranim napitkom da biste napravili koktel, time unosite još više kalorija.

Na stranu priču o kalorijama, konzumiranje alkohola dugoročno nije dobro ni za vaše zdravlje. Čak i u malim količinama povećava rizik od nekih vrsta raka i srčanih bolesti, a štetan je i za jetru i mozak.

Ukoliko želite da smršate, fokusirajte se na zdrave životne navike i vitka linija će sama doći. Evo nekih saveta dijetetičarke koji mogu da vam pomognu.

Napunite tanjir povrćem

Ove namirnice sadrže dosta hranljivih vlakana i malo kalorija, tako da možete da ih pojedete dosta, a da time ne ugrozite svoju liniju. Plus, vlakna će vas duže držati sitim.

Fokusirajte se na kvalitetne ugljene hidrate

Ovsena kaša za doručak ili sendvič od hleba sa celim žitaricama je mnogo bolji izbor od zaslađenih kaša. Duže ćete biti siti posle svakog obroka i imaćete više energije tokom dana.

Ne zaboravite proteine

Meso, jaja i mahunarke će vas duže držati sitim, zahvaljujućim visokom sadržaju proteina. Dodajte malu porciju proteina svakom obroku, to će pomoći i da vam se manje traže grickalice.

Umesto slatkiša, voće

Sigurno vam je voće poslednje na pameti kada vam se jede čokolada, ali prirodni šećeri voća će zadovoljiti želju za slatkišima. Plus, voće je dobar izvor vlakana, pa ćete duže biti siti.

Pazite na porcije

Bez obzira na to što jedete zdrave namirnice, važne su porcije. Ljudi često greše u tome što pojedu ceo avokado umesto preporučene četvrtine, ističe dijetetičarka, ili što pojedu pun tanjir paste, recimo.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.