Otkrivamo: Zašto za devojku sa žutom kosom kažemo plavuša?

Izvor: Story, 24.Avg.2015, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivamo: Zašto za devojku sa žutom kosom kažemo plavuša?

Toliko nam je normalno da devojku koja ima žutu boju kose zovemo plavušom, da retko i razmišljamo o tome, mada je potpuno jasno da su njene zlatne vlasi ipak drugačije boje od neba ili mora

Foto: Thinkstock

Ni Englezi, Nemci ili Španci ne kažu za kosu spomenute boje da je blue, blau ili amarillo. Iz francuskog jezika potiče izraz blond, koji su preuzeli brojni evropski jezici, dok Španci za plavokose osobe kažu rubio.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Story <<
Koje poznate dame su drastično promenile frizure?

Ono što je takođe važno u kontekstu boja je da se nisu oduvek jednako zvale. Nekada je bilo važnije da li su sjajne ili tamne, nego koja je specifična nijansa. Upravo u tome leži ključ objašnjenja zašto kosu žute boje zovemo plavom.

Ulje kokosa: Čudotvorni eliksir

Plav u vezi sa kosom dolazi od starijeg značenja svetao, jer i u drugim slovenskim jezicima srodne reči označavaju neke svetle boje. Plav u značenju modar, preuzet je iz bavarskog nemačkog, a pošto plava može biti i svetla (nebo) tako se te dve reči ukrštaju. One nisu srodne, nego slučajno slične, piše Srednja.hr.

Kako da vaša kosa ostane zdrava i posle letovanja?

Pridev plav je nekada u staroslovenskim jezicima značio svetao ili bled i koristio se u opisivanju najsvetlijeg spektra boja od bele do zlatnožute. Tako se i čovek svetle kose (i očiju) nazivao plavim, a takva upotreba održala se u srpskom jeziku do danas, ali samo kada se govori o ljudima, odnosno njihovim fizičkim karakteristikama.

Ovo su najpoznatije plavuše među poznatim damama:

A photo posted by Blake Lively (@blakelively) on Jul 16, 2015 at 1:22am PDT

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.