Odeća i obuća opasna za zdravlje, baš opasna!

Izvor: Mondo, 27.Mar.2018, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odeća i obuća opasna za zdravlje, baš opasna!

Pročitajte kako farmerke utiču na naše mišiće, tašna na stopala, papuče na celo telo...

Garderoba od veštačkih materijala

Veštačke tkanine poput poliestera, najlona, rajona i akrila pune su raznih hemikalija, a neki od njih su i potencijalno toksični.

Stručnjaci upozoravaju da bi posebno trebalo izbegavati garderobu na kojoj piše da je otporna na fleke, da je vodootporna, da upija znoj i slično. Na taj način ćete >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se zaštiti od toksičnih hemikalija koje ostaju na vašoj koži i dospevaju u krvoto.

Osip je najblaži problem koji možete da doživite noseći veštačke tkanine, jer neka istraživanja urađena u Americi pokazuju da takva garderoba može da ošteti čak i jetru.

Visoke potpetice

Štikle mogu da naprave veći problem od bola u stopalima, kažu lekari. Žene koje su svakodnevno na visokim potpeticama mogu dugoročno da deformišu mišiće u listovima nogu, toliko da hodaju na poluprstima čak i kada su bose.

Uske farmerke

Ne trebaju vam korseti niti steznici da sebi otežate život tako što ćete usporiti cirkulaciju, imati otečene noge i bolove u celom telu. Sve te muke možete sebi da napravite i uzanim farmerkama.

Studija objavljena u "Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry" otkriva da ove pantalone mogu oštetiti mišića i nervna vlakna u nogama.

Deterdžent za veš

Ako na svojoj koži primetite neobjašnjivo crvenilo ili osip, možda je krivac deterdžent za pranje veša.

Ako imate osetljivu kožu čak i najkraći kontakt sa agresivnim hemikalijama koje se nalaze u nekim praškovima, može izazvati reakciju. Zato, izbegavajte preparate za pranje veša koji imaju jak miris ili boju, koristite tečne deterdžente jer se bolje ispiru, a mašinu za pranje veša podesite tako da duplo ispere veš.

Stvari koje se ne peru

Zimski kaputi, šalovi i rukavice koje se peru samo jednom u sezoni, preplavljeni su virusima i bakterijama. Rešenje - češće pranje! To se odnosi i na kravate, verovali ili ne.

Velike tašne

Kada hodamo okolo sa velikom tašnom, rame na kojoj ona visi refleksno podižemo više nego rame koje je slobodno. Prema "Ekpres Tribjunu", ovo može dovesti do krive kičme, kao i do deformacije stopala.

Ako osetite bolove u vratu, ramenima ili leđima, razmislite da li je, možda, došlo vreme da tašnu koju nosite na ramenu, zamenite rancem na leđima?

Papuče "japanke"

"Japanke" su vesnici leta, ali fizijatri kažu da nas ta obuća može skupo koštati, čak i kad je na rasprodaji.

Kada ih nosimo mi refleksno grčimo i dodatno naprežemo mišiće stopala da nam japanke ne bi spale. To može dovesti do skraćenja mišića prstiju na nogama, može da utiče na ravnotežu celog tela.

Steznici

Steznici možda čine da delujete vitko, ali u isto vreme i da imate gasove, nadimanje, da vam oteknu noge…

Steznici, ako su previše čvrsti, utiču na rad organa za varenje, a "Hafington post" piše da mogu da stvore krvni ugrušak i proširene vene. I na kraju, odeća koja steže može da izazove infekcije i osip.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.