Od čega zavisi boja ljuske jajeta

Izvor: Mondo, 10.Sep.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od čega zavisi boja ljuske jajeta

Sigurno ste primetili da je ljuska jajeta ponekad bela, nekad tamnije ili svetlije žuta, smeđa, a evo od čega to zavisi.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ljuska jajeta sastoji se prevashodno od kalcijum-karbonata bele boje. Neke ptice ljusku jajeta boje pigmentom, da ga bolje zamaskiraju i utope u okolinu ili da lakše razlikuju svoja jaja od tuđih.

Svetlosmeđa boja kvočkinih jaja potiče od pigmenta protporfirina koji se dobija razdvajanjem hemoglobina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Da li će kvočka sneti svetlosmeđa ili bela jaja zavisi od toga koje je vrste. Rašireno je, premda, pogrešno verovanje da su svetlosmeđa jaja hranljivija. Zato su se mnogi uzgajivači pilića potrudili da nabave kvočke koje će da nose baš takva jaja, piše "Politikin zabavnik".

Kokoška vrste maron leže jaja boje tamnog mahagonija, ali se pigment izuzetno lako spere. Kada se ova vrsta pilića prvi put pojavila van Francuske, tridesetih godina prošlog veka, mnogi su mislili da su jaja veštački bojena.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Od čega zavisi boja ljuske jajeta?

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2017

Sigurno ste primetili da je ljuska jajeta ponekad bela, nekad tamnije ili svetlije žuta, smeđa, a evo od čega to zavisi...Ljuska jajeta sastoji se prevashodno od kalcijum-karbonata bele boje. Neke ptice ljusku jajeta boje pigmentom, da ga bolje zamaskiraju i utope u okolinu ili da lakše razlikuju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.