Očekivano ili ne, ovo ih obara sa nogu

Izvor: Mondo, 08.Jan.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekivano ili ne, ovo ih "obara sa nogu"

Da pitate nekog muškarca šta prvo primeti na ženi, verovatno ne bi rekao: "Njen glas". Međutim, glas zaista može da učini ženu privlačnijom.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

 Ženski glas je naročito privlačan tokom plodnih dana jer hormonalne promene koje se događaju kod žena u tom periodu, utiču i na glasne žice. Studija sprovedena na Džejms Medison univerzitetu, pomogla je naučnicima da shvate zašto dolazi do ovih promena.

Oni su pustili >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << audio snimke ženskih glasova tokom plodnih i neplodnih dana, a slušaoci su bili i muškarci i žene, koji su onda vrednovali glasove po privlačnosti. Istraživači su takođe testirali električnu aktivnost u koži slušalaca, odnosno da li su se naježili slušajući snimke glasova.

I muškarci i žene ocenili su glasove žena u plodnim danima kao atraktivnije. Kod slušalaca oba pola, električna aktivnost je, slušajući ove glasove, porasla za 20 odsto, a otkucaji srca za pet odsto.

"Sposobnost muškaraca da prepoznaju kada je žena u plodnim danima im pomaže pri izboru potencijalnih partnerki", kaže autor studije psiholog dr Melani Šoupnoks. "Žene, sa druge strane, na ovaj način stiču prednost u odnosu na druge žene", kaže Šoupnoks objašnjavajući da hormoni ne utiču samo na reproduktivne organe, već i na govorni aparat.

"Tkiva u grlu imaju receptore za estrogen i progestin, hormone čiji nivo varira tokom menstrualnog ciklusa", kaže Šoupnoks. "Varijacije u proizvodnji ovih hormona mogu da utiču na protok krvi, oticanje glasnih žica ili zadržavanje vode u njima, što ostavlja posledice na glas i čini da zvuči pomalo promuklo, ali ipak prijatno", zaključuje dr Melani Šoupnoks.

Kada je reč o muškim glasovima, žene "obaraju sa nogu" duboki glasovi jer ih povezuju sa muževnošću.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.