Izvor: Luftika.rs, 04.Okt.2022, 14:56

Obrezivanje penisa može biti pitanje života i smrti

Objašnjavajuči ovaj religijski, kulturolški ali i lični čin muškarca, služićemo se najjednostavnijom terminologijom pa ćemoo reći da je fimoza  po definiciji suženje kožice penisa.
Kožica se zove prepucijum. Kada je kožica sužena, ona se ne može prevući preko glavića, tj. preko glansa penisa. To je bolest koja se može javiti kod odraslih muškaraca ili kod dece. U ranom razvoju kod dece, radi se fiziološkoj fimozi.
Obrezivanje penisa je hirurško uklanjanje prepucija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << odnosno, kože koja pokriva vrh muškog polnog organa.Nakon neonatalnog perioda izvođenje ove procedure je kompleksnije.
Cirkumcizija u određenim porodicama predstavlja religiozni ritual, može se izvesti u cilju poboljšanja lične higijene ili sprečavanja zdravstvenih problema u budućnosti (infekcije itd.).
Najčešće se, kako je rečeno, obrezuju novorođenčad, i to do 10 dana nakon porođaja, ali i starija deca, kao i odrasli zbog sledećih stanja:
– balanitisa – oticanje prepucija
– balanopostitisa – upala vrha i prepucija penisa
– parafimoze – nemogućnost vraćanja uvučene kožice u prvobitni položaj
– fimoze – nemogućnost uvlačenja prepucija
Parafimoza je vrlo ozbiljno i opasno stanje kod kojeg se suženi prepucijum navuče preko glavića i zaglavi, što može uzrokovati prekid cirkulacije i potencijalno gangrenu. Ako sumnjate na parafimozu, odmah se obratite lekaru jer ovo stanje treba hitno tretirati.
Izvor: Nova.rs
Pronađena najveća rimska rezbarija penisa, španski kapitalac od pola metra

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.