Novi premijer Kosova: Dijalog sa Srbijom vodiću ja

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2020, 17:04

Novi premijer Kosova: Dijalog sa Srbijom vodiću ja

Novi premijer Kosova, Avdulah Hoti, izjavio je danas da će dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom predvoditi on i obelodanio principe na kojima traži da se zasniva taj dijalog.

Hoti je platformu Vlade Kosova za dijalog predstavio članovima Akademije nauke i umetnosti Kosova.

"Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati je da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati. Bilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << situacija kada liderima to u ovom procesu nije bilo jasno", rekao je Hoti i dodao da je pozvao opoziciju da se uključi.

"Pozvao sam opoziciju, neki se nisu odazvali, a neki su ponudili saradnju, ali ne i konkretnu. Dijalog vodi premijer, neću se takmičiti ni sa kim, jer imam jasne nadležnosti i one su betonirane presudom Ustavnog suda (iz 2019 godine)", rekao je premijer.

Hoti je rekao da je prvi princip o kojem se ne može pregovarati, teritorijalni integritet.

"Drugo: Sporazum treba da osigura da ustavna organizacija Kosova nije deo pregovora i pod tri: sporazum treba da bude postignut u duhu Ustava Kosova", rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je cilj dijaloga trajno uzajamno priznavanje - a ne model dveju Nemačke, zatim mesto Kosova u UN i priznanje od strane pet država članica EU.

Hoti je rekao i da će "forum koji će voditi dijalog biti uspostavljen sa političkim liderima svih političkih stranaka, dok će Savet eksperata biti formiran u kabinetu premijera, gde će biti inkluzivnosti".

Naveo je da će tražiti od Skupštine da formira parlamentarnu komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija i dodao da sve treba da bude transparentno i ni o čemu se ne sme raspravljati iza zatvorenih vrata.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova, Mehmet Kraja rekao je da lideri na Kosovu često zloupotrebljavaju poverenje ljudi, a deo spoljnog faktora zloupotrebio je kosovsko poverenje za dijalog, te "neko želi SAD, neko želi EU", rekao je Kraja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.