Nova godina: Kako se pravilno čestita

Izvor: Mondo, 31.Dec.2016, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova godina: Kako se pravilno čestita

Ako čestitate praznike pismeno, na društvenim mrežama ili putem SMS-a, potrudite se da to bude u skladu sa Pravopisom, pa će možda i cela sledeća godina ići kao po loju.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Nova godina se piše velikim početnim slovom, ako mislimo na praznik:

Srećna ti Nova godina!

Ali, ako ćemo godinu napisati brojevima, onda se "nova" piše malim slovom. Ovako:

Srećna ti nova 2015. godina!

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />Pravopis takođe kaže da su oblici srećan, -na, -no/sretan, -na, -no dubleti, s tim što je oblik sa "t" karakterističniji za zapadne krajeve, piše "Jezikofil".

Bilo kako bilo, važno je da sledeća godina zaista ispuni naša očekivanja i donese nam mnogo radosti, zdravlja, sreće i zadovoljstva, a pravi način da zakoračimo u nju je da je ispravno čestitamo.

Dragi MONDO čitaoci, srećna vam Nova godina!

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Da li se piše Nova godina ili nova godina?! Ako se dvoumite, evo odgovora

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jan.2017, 17:26

Ukoliko ne znate kao pravilno da napišete čestitku za praznike koje slede, onda je pravo vreme da to i naučite...Nova godina ili nova godina..Pridev nova u novogodišnjoj čestitki (i čestitci) piše se malim početnim slovom ako se misli na celu nastupajuću godinu, a velikim ako se čestita praznik....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.