Izvor: Politika, 20.Avg.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije mario šta drugi misle o njemu

Bio je čovek slobodnog i moćnog duha, kaže beogradski reditelj Mladen Matičević, autor dokumentarca o Arsenu – „Moj zanat”

„Nemam pravo riknuti, ako imam decu, unuke i Gabi. Trebaš imati pravo da rikneš”, govorio je Arsen Dedić pre dve godine srpskom reditelju Mladenu Matičeviću tokom snimanja dokumentarnog filma „Moj zanat”. Nažalost, sudbina je htela drugačije i potresno sada deluju reči muzičkog velikana iz ovog hvaljenog dokumentarca.

Matičević >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se priseća za „Politiku” kako je film napravio iz dva razloga:

– Veliki sam ljubitelj Arsenove muzike, a drugo bio sam zapanjen činjenicom da o njemu niko nije snimio ozbiljan dokumentarac. Iako nisam imao nikakav problem da dođem do Arsena i dobijem pristanak, teškoća je bila pronaći producenta. I trajalo je to pet-šest godina, dok nisam upoznao Veru Robić, uglednu producentkinju iz Hrvatske, koja je stala iza projekta – priča Matičević, koji je za ovaj film, čija je premijera bila na prošlogodišnjem „Beldoksu”, ovenčan Nagradom grada Beograda za film i radio-televizijsko stvaralaštvo.

– Sa Arsenom sam lako uspostavio komunikaciju, i ona se produbljivala iz susreta u susret. A nije lako kada se nekom koga ne poznajete prepustite, jer stavljate predstavu o sebi u tuđe ruke. Zato je do uzajamnog poverenja dolazilo postepeno, uz neke teškoće. A Arsen je bio snažna ličnost, i želeo je da ima neku vrstu kontrole.

Ovaj portret prati njegov životni put od detinjstva u rodnom Šibeniku, preko Zagreba, do trenutka snimanja filma, 2013:

– Arsen je film gledao pre premijere sa suprugom Gabi i bio je potresen. Jer za tih 70 minuta video je čitav život na platnu, i znam da je bio ponosan na film, a meni je najvažnije bilo saznanje da nisam promašio.

Posle snimanja viđali su se na premijerama u Zagrebu i Beogradu, a poslednji put su bili u kontaktu pre četiri meseca:

– Kada je u aprilu saznao da sam dobio Nagradu grada Beograda za film „Moj zanat”, zvao me je i čestitao mi. Bilo mi je beskrajno drago, i tada smo se, nažalost, poslednji put čuli – priča naš sineasta, dodajući da je Arsenovom smrću region izgubio najvećeg umetnika:

– Tek će se sad shvatiti kakav je Arsen renesansni genije bio. Pevač, pesnik, kompozitor muzike za filmove i pozorište, multiinstrumentalista... Bio je čovek slobodnog i moćnog duha, koga nije bilo briga šta drugi misle o njemu, a takvih ljudi više nema. Žao mi je što će se mnogi sad vraćati njegovom opusu, a trebalo je u sve to ranije uroniti...

-------------------------------------------------------------------

Oproštaj u Šibeniku i Zagrebu

Povodom smrti Arsena Dedića biće održane dve komemoracije umetniku, jedna u rodnom Šibeniku, a druga u Zagrebu, prenose hrvatski mediji. Komemoracija u HNK Šibenik zakazana je za sutra u 11 sati, dok će oproštaj od kantautora u Zagrebu biti održan u ponedeljak, u Hrvatskom glazbenom zavodu. Slavni muzičar biće sahranjen u Zagrebu, u krugu porodice, kako je želeo, podsećaju hrvatski mediji i navode kako je Arsenova smrt odjeknula u celom regionu. Dediću su ogroman prostor posvetili mediji diljem bivše Jugoslavije, naročito oni u Srbiji i Bosni.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.