Ni brat ni sestra, nego - kuca ili maca

Izvor: Mondo, 13.Feb.2017, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni brat ni sestra, nego - kuca ili maca

Deca više zadovoljstva pronalaze u činjenici da imaju kućnog ljubimca, nego što ih raduje činjenica da imaju brata ili sestru.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  Nema ništa slađe od maženja sa malim četvoronožnim prijateljima nakon teškog, stresnog dana... Kućni ljubimci poznaju nas ponekad i bolje nego ljudi oko nas, tu su za nas i kad se svi drugi izmaknu, i vole nas bezuslovno.

Kad to sve uzmete u obzir, nije ni čudo zašto ponekad više >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << volimo vreme da provedemo sa kucom ili macom umesto sa drugim ljudima.

Ali, ono što jeste interesantno je da rezultati novih istraživanja pokazuju da se slično osećaju i deca. Ukratko, klinci se vrlo često bolje slažu sa kućnim ljubimcem nego sa braćom ili sestrama (možda i zato što vam ni kuca ni maca neće iz čiste pakosti sakriti omiljene patike ako uradite nešto što im nije po volji).

Naučnici sa Kembridža sproveli su istraživanje u kojem su učestvovali dvanaestogodišnjaci iz 77 porodica, kojima je bilo zajedničko to što su svi imali jednog ili više kućnih ljubimaca, i svi su imali (bar) brata ili sestru.

Psiholozi su analizirali njihove socijalne veštine i emotivno stanje, a ispostavilo se da mali ispitanici svo do jednog snažniju vezu i bliskiji odnos imaju sa kućnim ljubimcem nego sa braćom ili sestrama.

"Bez obzira na to što ljubimci ne mogu u potpunosti da razumeju ono što im govorimo, a ne mogu ni da nam 'odgovore', odnos sa kućnim ljubimcem koji deca grade ne zaostaje za onim koji imaju sa braćom ili sestrama", kaže psiholog Met Kasels, koji je učestvovao u studiji.

"Stvar je u tome da upravo zato što kućni ljubimci ne govore, deca osećaju da 'mogu sve da im kažu', jer oni i ne osuđuju njihove postupke."

Zašto bi trebalo da nabavite ljubimcaVIDEO: Krajnje je vreme da detetu nabavite mačku…

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.