Ne ignorišite: Poražavajući podaci o raku dojke

Izvor: Mondo, 20.Mar.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne ignorišite: Poražavajući podaci o raku dojke

Rak dojke je najčešće maligna bolest kod žena, a broj obolelih i preminulih od ove bolesti je poražavajuć. Ukoliko se rano otkrije, prognoze lečenja su dobre u 90 odsto slučajeva, zato se redovno pregledajte!

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Kancelarija za skrining raka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" organizovala je promotivnu akciju u centru Beograda, kako bi još jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ukazala na značaj preventivnih pregleda o ranom otkrivanju tog karcinoma - najčešće maligne bolesti kod žena.

Podaci Registra za rak Instituta "Batut", koji je nacionalna baza podataka o malignim bolestima, govore da se svake godine registruje 4.100 žena novoobolelih od raka dojke.

Statistika je poražavajuća i kad je reč o preminulim ženama - godišnje oko 1.600 njih izgubi bitku za život.

"To je značajan pokazatelj da se ova bolest nalazi na prvom mestu kod žena kad su maligne bolesti u pitanju i po obolevanju i po umiranju", ističe direktorka Kancelarije za skrinig raka primarijus dr Vera Jovanović.

Uzroci raka dojke nisu u potpunosti poznati, a kada se otkrije u ranoj fazi, u više od 90 odsto slučajeva lečenje ima dobru prognozu.

Zato je neophodno obaviti samopregled jednom mesečno, uraditi preventivni klinički pregled kod lekara jednom godišnje, kao i ultrazvučni pregled dojki po preporuci lekara.

Takođe, potrebno je uraditi mamografiju do 50. godine života jednom, a posle na svake dve godine.

Prema rečima dr Jovanović, važno je svakodnevno govoriti o ovoj bolesti, jer ona kod nas, kao i u svetu, predstavlja bolest broj jedan kada je u pitanju i obolevanje i umiranje.

"Neophodno je stalno podsećati građane, da su mamografija i preventivni pregledi koji mogu dovesti do ranog otkrivanja, ključna mera za zaustavljanje bolesti u početnoj fazi", navela je ona.

Kako je istakla, rak dojke se može pretvoriti u hroničnu bolest, sa njom se može živeti.

Podsećajući da je Ministarstvo zdravlja pre nekoliko godina pokrenulo program skrininga raka dojke, Jovanović navodi da će program trajati dok se ne dođe do cilja - smanjenja smrtnosti od te bolesti.

Pomaka, kaže - ima, ali je potrebno nastaviti aktivnosti i akcije, poput ove na Cvetnom trgu u Beogradu.

Ukazuje i da rizik od nastanka postoji kod svih žena, ali da je sa povećanjem godina života i taj rizik veći - najveći rizik je kod žena starosti od 50 do 69 godina.

"Zato se skrining sprovodi u tom periodu, ali je i pre 50. godine potrebno obaviti preventivni pregled bar jednom, to je inicijalna mamografija", kaže Jovanović.

U Beogradu, u organizovanom programu skrininga radi sedam domova zdravlja, a ove godine će se priklučiti još dva, dodala je Jovanović.

"To je više od polovine domova zdravlja koji će pozivati građanke da jednom u dve godine dođu na pregled", rekla je Jovanović i dodala da to ne znači da u drugim domovima zdravlja Služba za zdravstvenu zaštitu nije dostupna svim ženama za planiranje pregleda.

Kada je reč o prestonici, epidemiolog dr Nevenka Pavlović iznela je podatak da se u Beogradu godišnje registruje oko 800 novoobolelih žena, a da između 200 i 280 obolelih umre.

Zabrinjavajuće je što se, kako je rekla, sve češće oboljenje dijagnostikuje među mlađim zenama.

"To nikad nije dobro. To su mlade žene, koje imaju porodice i onda se problem useljava u celu porodicu. Zato je prevencija važna, da se bolest otkrije što ranije, jer je onda i mogućnost izlečenja veća", poručila je ona.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.