Najsavremeniji lekovi na recept i u Srbiji

Izvor: Mondo, 06.Jun.2019, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsavremeniji lekovi na recept i u Srbiji

Nova nada za obolele od karcinoma jajnika i dojke - na pozitivnoj listi RFZO od sada su i inovativni lekovi za lečenje ovih tumora.

Obolelima od karcinoma jajnika, dojke, ali i dijabetesa i mnogih drugih bolesti stigli su najsavremeniji lekovi, i to o trošku države.

Na novu listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) stavljen je 31 lek, a među njima su i tri inovativna medikamenta za lečenje karcinoma jajnika, dojke i makularnog edema kod obolelih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od dijabetesa,

Profesor onkologije dr Vladimir Kovčin za "Kurir" kaže da je siguran da će ovi lekovi unaprediti lečenje onkoloških pacijenata u Srbiji.

"Dešava se da u našoj zemlji zbog nedostatka finansijskih sredstava pojedini inovativni lekovi stižu sa zakašnjenjem od ponekad i nekoliko godina. Ovo je odlična vest, siguran sam da svi lekari podržavaju dolazak ovih lekova kod nas, koji će nam pomoći da lečimo onkološke bolesnike prema svetskim standardima. Lekarima su ovi lekovi već poznati sa svetskih kongresa, i oni su zaista jako dobri i napredni i sigurno će umaprediti lečenje", rekao je dr Kovčin.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je najviše ponosna na to što se na pozitivnoj listi upravo našao inovativni lek za karcinom jajnika jer je reč o jednom od najsmrtonosnijih tumora u ginekologiji, koji pogađa žene svih doba.

"Inovatinva terapija biće uvedena za lečenje obolelih od tumora koji se javlja kod žena sa specifičnom mutacijom gena, tojest kod žena koje se rađaju sa genetskom predispozicijom za razvoj tog tumora. Ova grupa pacijenata dosad nije imala nijedan savremeni lek za lečenje. Novina je i lek za lečenje dijabetičnog makularnog edema, kao i lek za lečenje hormonski zavisnog metastatskog karcinoma dojke, što predstavlja jedan od najvažnijih lekova za lečenje ovog oboljenja i standardna je terapija u svim vodičima za lečenje", kaže Sanja Radojević Škodrić za "Kurir".

Pročitajte: Kada su mi rekli da imam rak…

Lekovi na novoj listi, koji predstavljaju dodatnu terapijsku opciju, omogućiće osiguranicima pravo na nove medikamente za lečenje infektivnih i oftalmoloških oboljenja, kao i proširenu primenu za lečenje hematoloških oboljenja, čime će se omogućiti primena tog leka i u lečenju folikularnog limfoma.

Takođe, za lek "brentuksimab" na listi lekova proširena je indikacija za Hočkinov limfom, odnosno, omogućena je primena i kod pacijenata sa anaplastičnim limfomom.

Za lečenje cistične fibroze za inhalacione lekove "tobramicin" i "kolistin" proširena je indikacija na listi lekova.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.