Najefikasniji put do života bez stresa

Izvor: Mondo, 26.Okt.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najefikasniji put do života bez stresa

Nisu lekovi, nije vežbanje, nije čak ni smeh. Možda će vas iznenaditi šta najviše pomaže kad smo pod stresom.

Želite da saznate tajnu života bez tenzionih glavobolja i nervoznog "drmanja" nogom? Umesto smeha, dobre šolje kafe i sličnih saveta, jedan japanski naučnik tvrdi da je najbolje da se prosto dobro isplačete.

"Čin plakanja mnogo je efikasniji u oslobađanju od stresa nego smejanje ili spavanje", ispričao je Hidefumi Jošida za Japan Times.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Slušanje tužne muzike, gledanje takvih filmova ili čitanje knjiga slične sadržine donosi značajne dobrobiti mentalnom zdravlju, stimulišući parasimpatičku nervnu aktivnost, koja usporava puls, što ima umirujući efekat na naš um.

"Ako se isplačete jednom nedeljno, možete živeti bez stresa", kaže Jošida.

Jošida je ranije bio profesor u srednjoj školi, ali se još 2014. sa profesorom Hidehoom Aritom sa Medicinskog fakulteta Toho univerziteta u Tokiju posvetio proučavanju stresa i odlučio da pokrene ove radionice na kojima bi ljudima objašnjavao sve prednosti plakanja.

Oni nisu prvi koji su se bavili ovom temom, 1981, dr Vilijam Frej sa Univerziteta Minesote je u jednoj studiji naveo da se dok plačemo oslobađaju endorfini, koji nam postepeno popravljaju raspoloženje, a istraživanje iz 2008. u kojem je učestvovalo više od 3.000 osoba pokazalo je da se u teškim situacijama osećamo mnogo bolje kad se dobro isplačemo, prenosi britanski "Indipendent

Zašto nas od plakanja boli glava

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.