Izvor: B92, 23.Maj.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za fotografiju godine

Beograd -- Od preko 500 fotografija, koliko je pristiglo na konkurs za Betinu fotografiju godine, žiri agencije Beta odabrao je tri najbolje.

Pobednička fotografija zabeležena je u avgustu prošle godine, za vreme gruzijsko-ruskog rata, kada je ekipa Asošiejted presa odlučila da se iz Tbilisija premesti u luku Poti, gde je ubijeno nekoliko gruzijskih lučkih radnika.

"Mi smo došli nekoliko dana posle toga i upoznali rođake jednog od nastradalih i snimili smo sahranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i veče kada žale za umrlim", kaže Bela Šaldeski, mađarski fotoreporter, dobitnik prve nagrade.

"I dok je nekada umetnost fotografije podrazumevala najpre zabeležiti trenutak na pozitivu, u mračnoj komori film razvijete i tek je onda i vidite, nove tehnologije donele su nov i lakši način rada, ali i sumnju posmatrača u vernost fotografije", ističe Nebojša Raus, dobitnik druge nagrade i nagrade koju dodeljuje novinska organizacija Simo, za fotografiju na temu ljudskih prava.

Telekom je izabrao najbolju sportsku fotografiju. Učesnici i pobednici Betinog konkursa ističu da najčešće sniimaju političke događaje, ali da dobar fotograf koji ima osećaj za detalj može i u teškim situacijama da uhvati zanimljiv i duhovit kadar.

Primer za to je fotografija dobitnika treće nagrade i priznanja za najduhovitiju fotografiju Srećko Niketić.

Svaka od izloženih fotografija jedna je u nizu koje fotograf snimi na licu mesta. Prema rečima autora, umetnost je izabrati najupečatljiviju, ali često se rukovode i tekstom koji je prati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.