NEM: VICE najavio širenje u regionu

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 17.Jun.2016, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEM: VICE najavio širenje u regionu

DUBROVNIK – Drugi dan ovogodišnjeg New Europe Market-a obeležen je raspravama o novim tehnologijama, oživljavanju starog sadržaja, srećnim Sunđer Bobom u društvu sa učesnicima, srećnim satom uz koktele Hendrick’s Gina te ekskluzivnom najavom tokom partija u starom gradu

Dan je započeo VIACOM pauzom za kafu tokom koje su posetioci NEM-a imali priliku da se druže sa pravim Sunđer Bobom Kockaloneom, koji je izvukao mnogo emocija na NEM-ovoj terasi.

Puna je panel-soba >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << iščekivala prvu temu dana – Koliko smo odmakli s monetizacije OTT-a. Scott Roxborough iz The Hollywood Reportera moderirao je zanimljivu raspravu među svojim gostima: Draženom Mavrić (predsednikom uprave, Nova TV), Nikolom Francetićem (predsednikom odeljenja za sadržaj, medije i odašiljanje, Telekom Austria Group) i Geraldom Biartom (Director of Multi-platform Products and Business Development, VIACOM International Media Networks).

Mavrić je istakao da je televizija u Hrvatskoj i dalje najjači medij i da je OTT u Hrvatsku ušao upravo kroz OYO-uslugu koju nudi Nova grupa. Prepreke koje uvek postoje većinom su rezultat domaćeg proizvoda i pokušaja njihove distribucije na većem tržištu. Biart je rekao da VIACOM ima mnogo iskustva na svim platformama, s obzirom na to da aktivno slede različite dimenzije: od linearne televizije do OTT-a. OTT je opisan kao fleksibilan i verodostojan, a učesnici panela zaključili su da će OTT ostati među prvacima u ovoj industriji.

Je li DTH spreman za izazov OTT-a aktivno se bavio temama sličnima proslome panelu, ali s fokusom na satelite i satelitske tanjire, odnosno da li su oni spremni za OTT-platforme. SAD je vodeća zemlja u distribuciji OTT-a, a današnje je tržište dominirano servisima poput Netflix-a, Amazona, Hulua i sličnih platformi. Chris Dziadul (suosnivač i vlasnik Broadband TV Newsa) ispitivao je svoje goste o mogućnosti distribucije OTT-sadržaja kroz DTH-platforme te bi li bilo interesa za taj način.

Stanislav Georgiev, predsednik odašiljanja u Telekom Austria Grupi, izjavio je: „Netflix je dosadan za DTH-platforme čisto iz razloga što pružaju stare serije i filmove. Na primer, Pickbox je predivno složena kompilacija i čestitam što ste je uspeli napraviti relevantnom što se tiče sadržaja kombinujući je sa klasicima. Ako na tržište dođe nešto relevantno s ogromnom količinom sadržaja, mi kao operatori ćemo se potruditi dostaviti to našim klijentima. No ako nije relevantno, nema ni potrebe za tim. “

Apostolos Triantafyllou, Senior Vice-President of Sales for DACH, CE Europe, Israel, Caucasus and Central Asia of Eutelsat, istakao je da klijenti često hvale OTT, ali današnji se trendovi većinom fokusiraju na bolju kvalitet. Sateliti imaju važnu ulogu ovde, prvenstveno jer klijenti ne mare kako će dobiti sadržaj – a ako se ne brinu za to, promet sadržaja trebao bi biti baziran na pouzdanim i bržim načinima dostave. „Spremni smo dostavljati OTT, i jedino mi to možemo„, zaključio je Triantafyllou.

Nakon pauze za kafu koju je sponzorisao dijamantski sponzor NEM-a Eutelsat, došlo je vreme da se čuje nešto više o misterioznom filmu koji je podigao mnogo prašine na Tribeca filmskom festivalu. „Houston, imamo problem!“ Režirao je Žiga Virc uz pomoć Boštjana Virca, vlasnika Studija Virc, a zainteresovao je i Hanku Kastelicovu, izvršnu direktorku dokumentarnih filmova za HBO Evropu. Glavna ideja filma bila je osmisliti zanimljivu priču i pozabaviti se pitanjima poput toga kako mediji funkcionišu, kako se ljudi nose sa različitim informacijama, ali najvažnije pitanje bilo je gde je granica između stvarnosti i fikcije.

Diskusija Pod pritiskom bila je posvećena digitalnom svetu. Dave Alpert, stručnjak British Telecoma moderirao je panel pitanjima i odgovorima koji su prvenstveno zanimali okupljene. Regionalni direktor Cisco Systemsa Jeremy Maddocks, direktorica nabavke sadržaja Telekoma Slovenije Irena Battelino te direktor prodaje i razvoja poslovanja Accedo.TV-a Dirk Lüders fokusirali su raspravu na izazove koje im tržište svakodnevno postavlja.

Maddocks je kao dugogodišnji prijatelj NEM-a istakao ovo događanje kao jednu od najboljih konferencija gde se može naučiti nešto novo uz opuštanje i druženje sa kolegama na prekrasnoj lokaciji dokazujući položaj New Europe Market-a kao vodeće konferencije u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Konferencijski deo dana završio je izuzetnom i intimnom raspravom Reboot, Remake, Revival– oduzimaju li mesto novim idejama na terasi NEM-a 2016. Na prekrasnoj su lokaciji Aaron Heslehurst, Peter Naderman, direktor Nadcon filma te Sara Johnson, izvršna producentkinja i direktorica odeljenja za koprodukciju i igrani sadržaj Keshet UK-a vodili zanimljivu diskusiju o starim koncepcijama u novom ruhu. Na primeru svoje popularne serije „Most“ Naderman je objasnio interesantni proces razvoja iste koncepcije u drugim zemljama. Naderman i Johnson svakako su se složili da je oživljavanje sadržaja uvek poželjno, ali samo ako prenose ideju i osećaj originala.

Slovenačka produkcijska kuća i tehnički partner NEM-a 2016 Temma-X počastio je učesnike srećnim satom uz malu pomoć osvežavajućih koktela Hendricks Gina, a predstavili su i novi pristupačni gadžet za virtuelnu realnost.

Dan je zaključen u dubrovačkom starom gradu, u prekrasnom klubu Lazareti, gde je VICE ne samo održao parti za pamćenje nego i pružio okupljenima ekskluzivnu informaciju. VICE-ova izvršna direktorica za Srbiju, Dimitra Kontogianni, tako je najavila da će se VICE uskoro proširiti u našem regionu te će biti dostupan u gotovo svim balkanskim zemljama sa lokalnim redakcijama i sadržajem.

Za više informacija pratite nas i dalje!

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.