Milionska otpremnina posle 54 dana rukovođenja

Izvor: Politika, 13.Nov.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milionska otpremnina posle 54 dana rukovođenja

Ostavka direktora Bi-Bi-Sija Džordža Entvisla izazvala novi skandal o visini primanja jer treba da mu se isplati 1,3 miliona funti

U godini kada je Bi-Bi-Si trebalo da proslavi 90. rođendan uz veliku naklonost i poverenje višemilionskog auditorijuma, skandali, izvinjenja i ostavke skoro svakodnevno potresaju jednu od najvećih medijskih kompanija na svetu, rušeći njen ugled kako među zaposlenima, tako i u javnosti.

Novi generalni direktor Bi-Bi-Sija Tim Dejv, imenovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pošto je Džordž Entvisl u subotu podneo ostavku, obećao je da će konsolidovati korporaciju i uspostaviti jasan lanac nadležnosti u uređivačkoj i menadžerskoj politici. A umesto direktorke informativne redakcije Helen Boaden i njenog zamenika Stefan Mičel postavljeni su Fran Ansvort odnosno Keri Tomas.

Međutim, Entvislova ostavka, umesto da dovede do smirivanja strasti, izazvala je novi skandal i pokrenula polemiku o visini primanja koja treba da mu se isplate. Njemu pripada skoro 1,3 miliona funti – to uključuje dogovorenu godišnju platu od 450.000 funti i otpremninu od 877.000 funti, uprkos tome što je na mestu direktora Bi-Bi-Sija proveo samo 54 dana.

I premijer Dejvid Kameron je izjavio da je teško opravdati toliku sumu novca, ali da je to stvar Bi-Bi-Sija, saopšteno je iz njegovog kabineta. Upitan da li Entvisl treba po svojoj savesti da odluči da li će uzeti novac, Kameronov portparol je odgovorio da je to „stvar Džordža Entvisla”. Britanska štampa takođe oštro osuđuje ovu odluku, kritikujući pre svega Fond Bi-Bi-Sija koji je za to odgovoran.

Entvisl, koji je preuzeo dužnost u septembru, podneo je ostavku pre dva dana i time preuzeo odgovornost za to što je u emisiji „Njusnajt” od 2. novembra pogrešno optužen bivši ministar finansija,

Alister Mekalpajn, inače iz redova konzervativaca, da je umešan u seksualno zlostavljanje dece u jednom domu u Velsu, sedamdesetih godina prošlog veka. To je dodatno pogoršalo krizu u Bi-Bi-Siju koja je počela kada je privatna televizija Aj TV objavila da je jedan od najpopularnijih voditelja britanskog javnog servisa Džimi Sevil seksualno zlostavljao 300 dece.

objavljeno: 14.11.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.