Ko pravi najbolju rakiju?

Izvor: Mondo, 04.Avg.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko pravi najbolju rakiju?

Rakija može biti od šljive, kajsije, dunje... jaka ili slabija, ali - koja je najbolja?

Foto: MONDO

U Užicu će 18. i 19. avgusta biti održan Međunarodni festival voćnih rakija "Žestival".

To će biti prilika da saznamo ko pravi najbolju rakiju, jer će osim degustacije i bogatog propratnog programa, biti organizovano i takmičenje.

Za takmičenje se do sada prijavilo oko 30 proizvođača iz Zlatiborskog okruga, Srbije i regiona, koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << žiriju predstaviti više od 100 rakija.

Predsednik Skupštine Grada Užica Branislav Mitrović naveo je da, osim afirmisanih proizvođača, "Žestival" promoviše i podstiče nove proizvođače, posebno poljoprivredna gazdinstava koja imaju potencijal za proizvodnju.

Pročitajte: Radža, mučenica, ljuta - zašto je Srbi tako vole?

Sem šest opština Zlatiborskog okruga, u kategoriji poljoprivrednih gazdinstava svoje predstavnike imaće proizvođači iz Gornjeg Milanovca i Ivanjice, te pograničnih suseda Višegrada i Rudog.

Poseban podsticaj malim proizvođačima je i priznanje koje će najbolji dobiti, jer će ocenjivanje rakija biti u tri kategorije - preduzeća, preduzetnici i individualna gazdinstva.

Proizvode će ocenjivati stručni žiri u kome su najveći stručnjaci u ovoj oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Instituta za voćarstvo iz Čačka.

Osim voćnih rakija, na festivalu će izlagati najeminentniji proizvođači i distrubuteri poljoprivredne mehanizacije, opreme za spravljanje, skladištenje i pakovanje rakija, navedeno je u saopštenju.

Posetiocima će se predstaviti i proizvođači prateće opreme kao što su kazani, drvene, prohromske, staklene i keramičke posude, opreme za pčelarstvo, a biće tu i stari zanati i tipični proizvodi poput meda, užičke pršute, lekovitog bilja, organske proizvodnje.

"Žestival" organizuje Grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom Zapadne Srbije, Regionalnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Užice i Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.