Knjige na recept

Izvor: Mondo, 08.Mar.2013, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige "na recept"

Britanski lekari će pacijentima koji pate od blažih psiholoških poremećaja uskoro moći da, umesto lekova, preporučuju knjige za koje se veruju da imaju pozitivno terapeutsko dejstvo.

Prema pisanju "Dejli telegrafa", od idućeg maja, pacijenti koji pate od depresije ili ankcioznosti moćiće da u bibliotekama, "na recept", pozajmljuju knjige za koje lekari smatraju da imaju blagotvorno dejstvo na psihu i podižu raspoloženje.

Svaka knjiga je efikasna, smatra nevladina >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << organizacija "Čitalačka agencija" (The Reading Agency), koja je pokrenula ovu inicijativu sa zadatkom da pomogne ljudima sa psihološkim smetnjama da postanu samouvereniji i pozitivniji.

Tako će, ubuduće, pre izdavanja bilo kakvog leka, lekari svojim pacijentima savetovati da pročitaju neku od knjiga u izboru "Čitalačke agencije".

Novi tretman, nazvan "biblioterapija", navodno efikasno leči blaže oblike ankcioznosti i depresije, stres, bulimiju, nesanicu i pojedine probleme parova.

Na listi "terapeutskih" knjiga su uglavnom naslovi koji se tiču ličnog razvoja, kao što je knjiga "Kako pobediti svoje strahove", ali i vedri romani poput "Dnevnika Bridžit Džons".

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.