Klasični ciklus Beogradske filharmonije u Kolarcu

Izvor: Story, 21.Jan.2015, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klasični ciklus Beogradske filharmonije u Kolarcu

Lepote Italije predstavljaju inspiraciju za program koncerta Beogradske filharmonije koji će predvoditi dirigent Kristijan Mandeal, u petak, 23. januara u Kolaracu od 20 časova.

Foto: Promo

Na trećem koncertu iz Klasičnog ciklusa, Filharmoničari se vraćaju u romantizam uz dela Šuberta, Mendelsona i Čajkovskog.

-Beogradska filharmonija je divan orkestar koji će na ovom koncertu imati ulogu soliste. Kompozicije koje izvodimo obiluju detaljima, veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << su stilski i tehnički zahtevne, tako da će svi muzičari Filharmonije biti solisti od početka pa do kraja. Fasciniranost Italijom je zajednička svim delima na programu, a njene lepote stilski je najviše dočarao Mendelson- , rekao je dirigent Mandeal, koji je gost Beogradske filharmonije više od 30 godina.

Muzičko putovanje započinje Uspomenom na Firencu, Čajkovskog, koja je nastala nakon kompozitorovog boravka u Italiji. Prema njegovim rečima, ovo je kompozicija koju je stvorio sa najviše poleta i najmanje napora. Šubertova Uvertira “U italijanskom stilu ” napisana je kao odgovor na popularnost Rosinijevih opera u to vreme, a Mendelosonova Simfonija br. 4 nosi podnaslov Italijanska, čije su prve skice nastale u zemlji kojom je kompozitor bio opčinjen.

Zemlja optimizma, atmosfere i kolorita inspirisala je na različite načine kompozitore romantičarske epohe. Čajkovski, Šubert i Mendelson stekli su impresije o Italiji i pretočili ih u vanvremenska ostvarenja, koja su na programu Beogradske filharmonije.

Naredni koncert iz Klasičnog ciklusa zakazan je za 20. februar, pod upravom dirigenta Libora Pešeka.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.