Kakva su to jaja od 600 evra?! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 14.Apr.2017, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva su to jaja od 600 evra?! (FOTO, VIDEO)

Neko lukovinom, neko kupovnom farbom, a Branka Bogdanović uksršnja jaja ukrašava biserima, kristalima, čipkom, svilom... ma, pravi čak i lampe od jaja! Ne zovu je bez razloga crnogorski Faberže.

Sigurno ste čuli za Faberže jaja. To su ona skupocena koje je francuski juvelir pravio za rusku caricu Mariju Romanov.

Ukrašena su dijamantima i zlatom, a na aukciji u Londonu 2007. jaje koje je Faberže napravio za porodicu Rotšild, prodato je za 17.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << miliona dolara!

Branka Faberže, kako zovu Branku Bogdanović, nije naslednica ovog slavnog juvelira, ali takođe od jaja pravi umetnička dela, a u nečemu je čak i prestigla svoj uzor - za razliku od Faberžea, koji je ukrašavao jaja od kamena, drveta i porcelana, ona oslikava prava jaja!

"Prvo jaje koje sam oslikala ima lik sveca kojeg slavim Arhanđela Mihaila. Od tada je prošlo 32 godine, a ja sam dekorisala više od 200 jaja, i svako je unikatno. Koristim razne materijale: čipku, saten, svilu, Svarovski kristale, bisere, ali i slonovaču i zlato. Takođe, neka jaja se i otvaraju, poput kutijice, a od nojevog sam napravila lampu. Prvo sam ga izbrusila, a zatim sam nacratala pticu feniks, koja večito živi, koja se diže iz pepela, a asocira me na ćerku koja više nije sa mnom, ali koja mi je uvke u srcu. Zato i ovo jaje lampu uvek držim kraj sebe", priča nam Branka Bogdanović, dok mi uživamo gledajući njena umetnička dela, koja su samo danas, ekskluzivno, bila izložena u Tržnom centru "Ušće" u Beogradu.

Pogledajte foto galeriju:

Osim što su lepa poput Faberžeovih, da li su i skupa? 

"Retko ih prodajem, baš kada neko insistira, ili kada mi naruči, a cena se tada kreće od 100 do 600 evra. Uglavnom ih poklanjama porodici i prijateljima."

Kakva sve jaja koristite?

"Od kokoške, guske, patke, prepelice, ali i od noja, pauna, čak i od ptice emu. Ja dosta putujem i to koristim, između ostalog, da nabavim jaja i materijale za ukrašavanje, a i moji prijatelji mi ih donose."

Kakvo je jaje ptice emu?

"Emu jaje je srednje veličine, divne prirodno tamno zelene boje, i nisam htela da ga dodatno farbam, samo sam ga ukrasila tako što sam po ljusci izbrusila cvet koji najviše volim - kalu, a na vrh sam stavila biser u srebrnim laticama."



Foto: Mondo/ Goran Sivački

Da li vam se nekada dešava da ljuska pukne dok je ukrašavate?

"Desilo mi se dva puta, i to s kokošijim jajima, jer ona nisu tako kvalitetna. Najizdržljivija su nojeva jaja, ali i od emua. Jaja prvo izduvam, tako što ih probušim na oba kraja, gore i dole. Onda ih isperem, osušim i počnem da ih ulepšavam: brusim, bušim ili oslikavam, ukrašavam raznim predmetima. Sve to radim specijalnim alatom, pažljivo i polako."

Koliko ste najduže radili na nekom jajetu?

"Na početku samo jedno jaje ukrašavam i po 20 dana, neprekidno i do šest sati dnevno. Ali, sada radim mnogo brže."

Kako transportujete jaja?

"Bogami, teško. Moram mnogo da ih pazim, ali se nikada još nije desilo da se neko jaje u putu ošteti."



Izvor: MONDO

Čime se bavite kada ne oslikavate jaja?

"Sada sam u penziji, a ceo svoj radni vek sam provela u Luci Bar. Osim što ukrašavam jaja, ja i slikam. Do sada sam imala više od 30 izložbi. Takođe, volim i da putujem."

Gde možemo da vidimo vaše radove, osim samo danas u Beogradu?

"Kao što sam ovde sada gost, tako idem skoro svuda gde me pozovu - u luksuznije hotele, u galerije, ali i u dvorcu kralja Nikole."

I na kraju nam recite - da li ste imali priliku da nekada vidite pravo Faberže jaje?

"Nikada uživo, samo na slikama, i na televiziji, ali me ipak zovu crnogorski Faberže."

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.