Kako su se družili Ivo Andrić i Radivoj Korać

Izvor: Politika, 15.Maj.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su se družili Ivo Andrić i Radivoj Korać

Eki­pa fil­ma „Žuć­ko, ski­ce za por­tret Ra­di­vo­ja Ko­ra­ća” pod­se­ća da je le­gen­dar­ni ko­šar­kaš bio re­ne­san­sna lič­nost

Ve­ći­na či­ta­la­ca i na­vi­ja­ča ne bi zna­la ka­ko da u is­toj re­če­ni­ci spo­me­ne Ivu An­dri­ća i Ra­di­vo­ja Ko­ra­ća, ali iz­gle­da da su njih dvo­ji­ca bi­li do­bri po­zna­ni­ci sa broj­nim za­jed­nič­kim te­ma­ma za raz­go­vor. Čak su i jed­nu No­vu go­di­nu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do­če­ka­li za­jed­no. Upra­vo je no­vo­go­di­šnju sce­nu iz ži­vo­ta dvo­ji­ce ve­li­ka­na ne­dav­no u Be­o­gra­du sni­mao Gor­dan Ma­tić, re­di­telj fil­ma „Žuć­ko, ski­ce za por­tret Ra­di­vo­ja Ko­ra­ća”.

– Do­bro ve­če. Iz­vi­ni­te što ja upa­dam ova­ko – ka­že Ra­di­voj Ko­rać dok ula­zi u stan no­be­lov­ca.

– Već sam po­mi­slio da ste nas za­bo­ra­vi­li – od­go­va­ra Ivo An­drić ko­ji je omi­lje­nog ko­šar­ka­ša po­zvao da za­jed­no do­če­ka­ju 1963.

I ovaj je do­šao. Iako je bio po­zvan na sve žur­ke u gra­du, vi­še je vo­leo da sa An­dri­ćem raz­go­va­ra o knji­ga­ma.

– Ovo je za vas.

– „Pig­ma­li­on”. Na en­gle­skom. Imam i ja ne­što za Vas. Dve kar­te za Kup šam­pi­o­na sle­de­će ne­de­lje na Saj­mi­štu.

Ni po­što je ovo mo­rao da iz­go­vo­ri pet­na­est pu­ta na se­tu, glav­ni glu­mac Vla­da Alek­sić ne gu­bi en­tu­zi­ja­zam jer je odu­še­vljen li­kom ko­ji tu­ma­či.

– Osim što je sjaj­no igrao ko­šar­ku, go­vo­rio je ne­ko­li­ko je­zi­ka, za­ni­ma­lo ga je sve i sva­šta. Ne­po­sred­no pre ne­go što je po­gi­nuo raz­mi­šljao je ku­da da ode da igra i re­kao je da bi išao u „Re­al Ma­drid” da bi mo­gao da na­u­či špan­ski – ka­že Alek­sić.

Su­sret iz­me­đu ko­šar­ka­ša i no­be­lov­ca pod­vla­či glav­nu ide­ju fil­ma – sve­stra­nost Ra­di­vo­ja Ko­ra­ća. Ujed­no pod­se­ća i da je An­drić imao i dru­ge stra­sti osim li­te­ra­tu­re.

– Lju­di­ma ve­ro­vat­no ne pa­da na pa­met da se i ta­ko zna­čaj­ne lič­no­sti kao što je An­drić za­ni­ma­ju za ne­što dru­go osim za svo­ju oblast – ka­že Ti­ho­mir Sta­nić, ko­ji, kao i mno­go pu­ta do sa­da, tu­ma­či lik Ive An­dri­ća, ali ovaj put u neo­če­ki­va­noj ulo­zi po­što­va­o­ca Ra­di­vo­ja Ko­ra­ća.

Stan u Go­spo­dar Jo­va­no­voj ovih da­na „ne glu­mi” sa­mo An­dri­ćev dom, već i me­sto za žur­ke na ko­ji­ma je je­dan od naj­bo­ljih evrop­skih ko­šar­ka­ša svih vre­me­na pu­štao mu­zi­ku. Ve­li­ki deo fil­ma sni­mljen je u Som­bo­ru, gde je Ko­rać od­ra­stao i oda­kle je i Stra­hi­nja Če­sner ko­ji glu­mi spor­ti­stu u mla­đim go­di­na­ma.

– Na sni­ma­nju sam mo­rao da igram ko­šar­ku i šah. Znam da je Ra­di­voj Ko­rać bio od­li­čan spor­ti­sta i da je pr­vi do­neo plo­ču „Bitlsa” u Be­o­grad – ob­ja­šnja­va tri­na­e­sto­go­di­šnji Stra­hi­nja Če­sner ko­ji vre­me na se­tu pro­vo­di sa mla­đim bra­tom Ni­ko­lom, ko­ji opet tu­ma­či Ko­ra­će­vog bra­ta Đor­đa. Nji­ho­vu maj­ku igra Ka­ta­ri­na Ra­di­vo­je­vić.

Iako je sni­ma­nje sa glum­ci­ma uve­li­ko u to­ku, ovo ne­će bi­ti sa­mo igra­ni film. Eki­pa je već in­ter­vju­i­sa­la broj­ne spor­ti­ste i Ko­ra­će­ve pri­ja­te­lje i po­zna­ni­ke u ze­mlji i sve­tu ko­ji će se u do­ku­men­tar­nom de­lu fil­ma se­ća­ti le­gen­dar­nog ko­šar­ka­ša.

– Ovo je mo­rao da bu­de do­ku­men­tar­no-igra­ni film jer nam ni­ko ne bi ve­ro­vao da je Ko­rać bio ta­ko sa­vr­šen da ni­smo uba­ci­li i do­ku­men­tar­ni deo – ob­ja­šnja­va Ni­na Ra­doj­čić, pi-ar me­na­džer fil­ma.

Pro­du­cent­ska ku­ća „Re-Kre­a­tiv­no” pla­ni­ra da pre­mi­je­ra fil­ma bu­de u av­gu­stu na Svet­skom pr­ven­stvu u ko­šar­ci u Is­tan­bu­lu. Tre­ba još uklo­pi­ti sni­ma­nje sa oba­ve­za­ma Alek­san­dra Đor­đe­vi­ća ko­ji će bi­ti na­ra­tor fil­ma. Osta­je da se sni­me i sce­ne o po­sled­njem Ko­ra­će­vom in­ter­vjuu ko­ji je na dan smr­ti 1969. dao To­mu Po­ča­ni­ću ko­me je to bio pr­vi no­vi­nar­ski za­da­tak. Ko­rać je pro­me­nio pla­no­ve i ostao u Sa­ra­je­vu dan du­že sa­mo da bi se sreo sa re­por­te­rom „Oslo­bo­đe­nja”. Kre­nuo je za Be­o­grad od­mah po­sle ovog raz­go­vo­ra i na­stra­dao u sa­o­bra­ćaj­noj ne­sre­ći ne­da­le­ko od Sa­ra­je­va.

 „Žuć­ko” ne­će sa­mo is­ta­ći da je Ko­rać bio ne­ve­ro­va­tan ta­le­nat, već i da je stu­di­rao elek­tro­teh­ni­ku, žar­ko se po­sve­ći­vao knji­žev­no­sti i mu­zi­ci. Ka­ko eki­pa fil­ma ka­že u ša­li, ali opet ne i sa­svim neo­zbilj­no, va­žno je da se mla­đe ge­ne­ra­ci­je pod­se­te na ovo ime. Nji­ho­va an­ke­ta je po­ka­za­la da me­đu ko­šar­ka­ši­ma ima i onih ko­ji ne zna­ju ko je bio čo­vek po ko­me je na­zvan kup u ko­me igra­ju. A čar­ši­ja je i bez ove vr­ste pro­pi­ti­va­nja ube­đe­na da je žu­ta štam­pa je­di­na li­te­ra­tu­ra ve­ći­ne da­na­šnjih spor­ti­sta.

J. Ste­va­no­vić

----------------------------------------------------------

RA­DI­VOJ KO­RAĆ

Ro­đen: 5. 11. 1938. u Som­bo­ru

Vi­si­na: 193 cm

Te­ži­na: 90 kg

Ko­sa: ri­đa

Oči: pla­ve

Po­zi­ci­ja: kril­ni cen­tar

Broj na dre­su: 5

Klu­bo­vi za ko­je je igrao:

OKK Be­o­grad 1954–1966.

Bo­a­ro, Pa­do­va 1968–1969.

Stan­dard, Li­jež 1966–1968.

Klup­ske ti­tu­le :

Pr­ven­stvo Ju­go­sla­vi­je: 1958, 1960, 1963, 1964.

Pr­ven­stvo Bel­gi­je: 1967/1968.

Klup­ski re­kor­di

Pr­ven­stvo: 74 ko­ša pro­tiv KK Mla­dost (Za­greb)

Kup šam­pi­o­na: 99 ko­še­va pro­tiv KK Al­vik (Stok­holm)

Naj­bo­lji stre­lac do­ma­ćeg pr­ven­stva

1957 (524–29,1), 1958 (633–35,2), 1960 (666–37), 1962 (639–30,5), 1963 (621–34,5), 1964 (473–26,3), 1965 (695–31,6)

Naj­bo­lji stre­lac ita­li­jan­skog pr­ven­stva – 1968/1969 (592 po­e­na)

Re­pre­zen­ta­ci­ja: 1957–1968.

Na­stu­pa: 157 ko­še­va – 3.153 (20,8)

Lič­ni re­kor­di u re­pre­zen­ta­ci­ji:

Naj­vi­še po­e­na – 42 pro­tiv Izra­e­la 1965.

Naj­bo­lji stre­lac re­pre­zen­ta­ci­je na 91 utak­mi­ci

Naj­vi­še uba­če­nih:

slo­bod­nih ba­ca­nja bez pro­ma­ša­ja – 39 (1965)

tri­de­set i vi­še po­e­na na utak­mi­ci – 29 pu­ta

dva­de­set i vi­še po­e­na na utak­mi­ci – 83 pu­ta

Osvo­je­ne me­da­lje:

Zlat­ne: 67 ne­zva­nič­no SP, BŠ 61, 62, 63, 64, 67

Sre­br­ne: OI 68, SP 63, SP67, EP 61, EP 67

Bron­za­ne: EP 63

Naj­bo­lji stre­lac evrop­skih pr­ven­sta­va:

tri pu­ta

A. M.

[objavljeno: 16/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.