Kako funkcioniše zamrzavanje jajnih ćelija?

Izvor: Luftika.rs, 27.Feb.2024, 10:54

Kako funkcioniše zamrzavanje jajnih ćelija?

Zamrzavanje jajnih ćelija predstavlja revolucionarnu opciju za žene koje žele da odlože materinstvo. Ovaj postupak ne samo da omogućava veću fleksibilnost u planiranju porodice, već i pruža šansu za očuvanje plodnosti u kasnijim godinama.
Kroz savremenu medicinsku tehnologiju, žene sada imaju mogućnost da preduzmu korake ka očuvanju svojih reproduktivnih opcija, čime se otvaraju nova vrata za budućnost planiranja porodice.
U nastavku teksta vam nudimo informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << koje će vam biti od koristi ako se odlučite za zamrzavanje jajnih ćelija.
Šta su jajne ćelije i zašto je njihovo zamrzavanje važno? Jajne ćelije (oociti) su ženske reproduktivne ćelije neophodne za začeće. Proizvode se u jajnicima i imaju ograničen životni vek, a njihov kvalitet i kvantitet opadaju kako žena stari. Ovaj prirodni pad postaje izraženiji nakon 35. godine, čime se smanjuju šanse za uspešnu trudnoću.
Zamrzavanje jajnih ćelija nudi rešenje za ovaj problem, omogućavajući ženama da sačuvaju svoje jajne ćelije dok su još mlade i zdrave, te tako odlože materinstvo bez ugrožavanja šansi za biološko roditeljstvo. Ovaj postupak je posebno koristan za one koje se suočavaju sa tretmanima poput hemoterapije, koji mogu negativno uticati na plodnost.
Takođe, pruža opciju ženama koje iz profesionalnih ili ličnih razloga nisu spremne za materinstvo. Kroz zamrzavanje jajnih ćelija, žene mogu preuzeti kontrolu nad svojom reproduktivnom budućnošću, planirati porodicu po sopstvenom ritmu i smanjiti pritisak biološkog sata.
Proces zamrzavanja jajnih ćelija Proces zamrzavanja jajnih ćelija, poznat i kao krioprezervacija, započinje detaljnim preliminarnim pregledima i testovima koji ocenjuju zdravstveno stanje i reproduktivni potencijal žene.
Nakon evaluacije, sledi faza stimulacije jajnika, tokom koje se pacijentkinji daju hormonski lekovi da bi se stimulisala proizvodnja više jajnih ćelija nego što bi se prirodno proizvelo. Ova faza zahteva pažljivo praćenje kroz ultrazvuk i testove krvi, kako bi se osigurala optimalna reakcija na lekove.
Kada jajne ćelije sazru, vrši se njihovo prikupljanje kroz proceduru koja se obično izvodi pod blagom sedacijom ili opštom anestezijom. Ovaj postupak uključuje upotrebu ultrazvučnog vodiča za precizno lociranje folikula u jajnicima, iz kojih se zatim pažljivo aspiriraju zrele jajne ćelije pomoću tanke igle.
Nakon prikupljanja, jajne ćelije se odmah pripremaju za zamrzavanje korišćenjem tehnike poznate kao vitrifikacija. Vitrifikacija brzo hladi jajne ćelije do vrlo niskih temperatura, pretvarajući ih u staklasto stanje bez formiranja ledenih kristala, što bi moglo oštetiti ćeliju. Zamrznute jajne ćelije se zatim čuvaju u tečnom azotu na temperaturi od -196°C, gde mogu ostati očuvane godinama, sve dok žena ne odluči da ih koristi u postupku vantelesne oplodnje.
Izbor kvalitetne klinike i stručnjaka, koji će pratiti i voditi ceo proces, ključan je za uspeh ove delikatne procedure.
Prednosti i rizici
Ovaj postupak omogućava očuvanje plodnosti, dajući ženama slobodu da odlože materinstvo do vremena koje smatraju odgovarajućim, bilo zbog karijere, obrazovanja, pronalaženja pravog partnera ili drugih ličnih razloga.
Takođe, predstavlja sigurnosnu mrežu za žene koje se podvrgavaju medicinskim tretmanima koji bi mogli ugroziti njihovu plodnost, kao što su hemoterapija ili operacije na jajnicima.
Sa druge strane, proces nosi određene rizike. Hormonska stimulacija, koja je deo procesa prikupljanja jajnih ćelija, može izazvati neželjene efekte kao što su sindrom hiperstimulacije jajnika, koji može biti ozbiljan u retkim slučajevima. Postoji i rizik povezan sa samom procedurom prikupljanja jajnih ćelija, uključujući infekcije ili povrede.
Osim toga, postupak ne garantuje trudnoću u budućnosti, a troškovi procesa mogu biti značajni i često nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Troškovi zamrzavanja jajnih ćelija variraju u zavisnosti od klinike i obuhvataju procedure stimulacije, prikupljanja, zamrzavanja i skladištenja.
Naravno, izbor klinike je vrlo važan i treba da se zasniva na reputaciji, iskustvu osoblja, tehnologiji koju koriste i procentu uspešnosti. Preporučljivo je obići više klinika i razgovarati sa specijalistima pre donošenja konačne odluke.
Važno je da svaka žena pažljivo razmotri ove prednosti i rizike zajedno sa svojim lekarom pre donošenja odluke.
Kriterijumi za kandidatkinje Idealne kandidatkinje su žene mlađe od 35 godina, jer kvalitet i količina jajnih ćelija prirodno opadaju sa godinama. Međutim, i žene starije dobi mogu biti kandidati, uz detaljnu evaluaciju njihove reproduktivne rezerve i opšteg zdravstvenog stanja.
Ovaj postupak je takođe preporučljiv za žene koje se suočavaju sa medicinskim tretmanima koji mogu ugroziti plodnost, kao što su hemoterapija ili radioterapija, te za one sa dijagnozom stanja koja utiču na plodnost, poput endometrioze ili policijskih jajnika.
Osim toga, žene koje iz ličnih ili profesionalnih razloga žele da odlože materinstvo takođe su potencijalni kandidati. Pre donošenja odluke o zamrzavanju jajnih ćelija, važno je da se kandidati upoznaju sa svim aspektima procesa, uključujući moguće rizike i troškove, te da konsultuju stručnjaka za reproduktivno zdravlje koji može pružiti detaljne informacije i preporuke zasnovane na individualnom zdravstvenom profilu i reproduktivnim ciljevima.
Na kraju, možemo da zaključimo da zamrzavanje jajnih ćelija otvara nove mogućnosti za žene koje teže ka usklađivanju ličnih i profesionalnih ciljeva sa željom za materinstvom.
Ova tehnologija predstavlja korak ka osnaživanju žena, dajući im slobodu izbora i vreme da donesu odluke koje najbolje odgovaraju njihovim životnim planovima. Ukoliko razmatrate ovu opciju, pristupite procesu informisano, razumevajući sve aspekte uključene, kako bi se maksimizirale koristi uz minimalne rizike.

Nastavak na Luftika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.