Kako da prepoznate pasivno-agresivno ponašanje

Izvor: Mondo, 06.Jul.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da prepoznate pasivno-agresivno ponašanje

Evo tipičnih znakova modela ponašanja koji može ozbiljno da ugrozi međuljudske odnose, i mentalno stanje osobe prema kojoj je usmereno.

Kad neko više na vas, ili vas udari, agresija je jasno ispoljena i nema dileme oko toga da li ste ugroženi. Ali, kod pasivno-agresivnog ponašanja, agresija je "uvijena u oblandu" i dugoročno može da ugrozi emotivno zdravlje osobe koja mu je izložena.

Možda vam je i poznato, sve izgleda "savršeno" sa strane, ali vama je jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da stvari često nisu onakve kakve deluju sa strane, i nikad niste sigurni na čemu ste, niti šta možete da očekujete od osobe koja primenjuje ovaj model ponašanja.

Pasivno-agresivno ponašanje je obrazac u kojem se negativna osećanja izražavaju indirektno, tako da je prilično jasno da postoji nesaglasnost između onoga što osoba govori i onoga što radi ili kako se ponaša.

Recimo, pasivno-agresivna osoba može da se složi sa nekim predlogom, ili da pristane da učini nešto što se je zamolili. Možda će čak pokazati i priličan entuzijazam. Ali… Onda će njeno nezadovoljstvo koje nije iskazano na vreme početi da se manifestuje odugovlačenjem, ili namernim "miniranjem" dogovora.

Specifični znaci pasivno-agresivnog ponašanja uključuju, između ostalog:

Odbijanje i kontriranje predlozima drugih ljudi

Odugovlačenje, ili namerno pravljenje grešaka, čak i ako se osoba složi da nešto uradi

Cinične, neprijateljske, otrovne komentare

Česte žalbe o tome kako niko ne ceni trud koji osoba ulaže

Iako pasivno-agresivno ponašanje može da bude prateći element različitih stanja iz oblasti mentalnog zdravlja, samo po sebi ne smatra se poremećajem. Ali, pošto može ozbiljno da ugrozi odnose sa drugima, uključujući i članove porodice i partnera, nije na odmet potražiti stručnu pomoć.

Na sajtu Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" postoji i onlajn čet. Registracija nije potrebna, dovoljno je samo da "kliknete" na prozorčić za čet i započnete razgovor sa nekim od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja:

Foto: sos.lazalazarevic.rs, screenshot

MONDO TEMA: Depresija ne bira: Evo kako da pomogneteMONDO TEMA: "Izgaziću depresiju, ili će ona izgaziti mene"

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.