KUSTURICA: NAGRADA BRANKO ĆOPIĆ DIŽE MI REJTING

Izvor: Kurir, 16.Jun.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUSTURICA: NAGRADA "BRANKO ĆOPIĆ" DIŽE MI REJTING

BEOGRAD - Nagrade "Branko Ćopić" uručene su danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti reditelju i piscu Emiru Kusturici za knjigu "Smrt je neprovjerena glasina", dok je nagrada za najbolje pesničko ostvarenje pripala Ivanu Negrišorcu za zbirku pesama "Svetilnik".

Kusturici je priznanje uručio akademik Svetozar Koljević, a Negrišorcu akademik Matija Bećković.

"Kao i njegovi veliki prethodnici i Kusturica je imao izuzetno zanimljiv životni put širokog raspona, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u ovom memoarskom delu dao je autentičnu sliku svojih sarajevskih dana, kao i sopstvenog prebivanja i putovanja širom Evrope i Amerike", naglasio je Koljević.

Kusturica je opravdao odluku da napiše prigodni govor rečima da "ideja o njemu kao piscu nije zaživela u njegovoj porodici, oni u to ne veruju, pa će ova nagrada i beseda podići mu rejting kao pisca kod nje".

"Nagrada obnavlja sećanje koje nije uknjiženo kao obična radost nego kao vatromet uspomena koje su pratile čitanje moje prve knjige 'Magareće godine', koje su pred moje oči stigle kao pošiljka iz Beograda i na njoj je pisalo 'Mom Emiru za deseti rođendan! Tetka Biba' počeo je laureat svoju urnebesnu priču o susretu sa Ćopicem i literaturom uopšte.

Pošto je prepuni svečani salon SANU zasmejavao do suza, Kusturica je konstatovao da je "nemoguće zaboraviti tu jesen i radost koju mu je pričinio Ćopić" i "fala Bogu što nije moguće zaboraviti sliku na kojoj su njegov otac sa našim velikim piscem, posebno kada se zna da je to jedna od retkih dragocenosti koja je spasena iz građanskog rata u Bosni".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kusturici i Negrišorcu uručene nagrade Branko Ćopić

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jun.2011

BEOGRAD - Nagrade "Branko Ćopić" uručene su danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti reditelju i piscu Emiru Kusturici za knjigu "Smrt je neprovjerena glasina", dok je nagrada za najbolje pjesničko ostvarenje pripala Ivanu Negrišorcu za zbirku pjesama "Svetilnik".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.