Jovanova desnica za novog patrijarha

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanova desnica za novog patrijarha

Delegacija moskovskih i kazahstanskih kozaka predvođena atamanom Armije velikog Dona i vrhovnim atamanom kozačke vojske Rusije Vladimirom Petrovičem Vodolackim, boraveći u Tivtu, povodom obeležavanja duhovnog praznika Svetog Evstatija Prevlačkog, prenela je mitropolitu crnogorsko- primorskom Amflohiju molbu mitropolita Kirila da desnica svetog Jovana Krstitelja koja se čuva u Cetinjskom manastiru, bude na prvoj arhijerejskoj liturgiji novog ruskog patrijarha, čiji se izbor uskoro očekuje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a što je bio običaj još u vreme Vizantije.

- Molimo vas, presvijetli vladiko, da donesete desnu ruku Svetog Jovana na ovaj neobično važan događaj za rusku Crkvu i državu, a udruženje kozaka će obaviti sve tehničke i organizacione poslove - kazao je Amfilohiju ataman Vodolacki.

O čudotvornim moćima Jovanove desnice s velikim poštovanjem se govori u Rusiji. Pre tri godine, ispred moskovskog Hrama Hrista Spasitelja rođaci su proneli nepokretnog Vladimira Ivanoviča Mastjukova. I on je, kao i hiljade vernika u koloni, hteo da se pokloni ruci svetog Jovana Krstitelja čija je desnica u rusku prestonicu privremeno preneta iz Cetinjskog manastira. Mastjukov je pre pet godina doživeo težak šlog i samo je povremeno pomoću štaka uspevao da načini koji korak. Rođaci su ga tog osmog juna doneli u crkvu. I samo nekoliko minuta pošto se poklonio ruci Svetog Jovana, Vladimir je zatražio od rođaka da ga puste i pred šokiranim vernicima išetao iz hrama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.