Još jedan razlog za pilule za kontracepciju

Izvor: Mondo, 29.Mar.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan razlog za pilule za kontracepciju

Pored toga što su bezbedno i vrlo efikasno sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće, pilule za kontracepciju štite od pojedinih tipova raka tokom narednih 30 godina.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  Rezultati nove studije naučnika sa Univerziteta u Aberdinu, u Škotskoj, sprovedene na velikom broju ispitanica pokazali su da uzimanje oralne kontracepcije žene štiti od pojedinih tipova kancera tokom 30 narednih godina.

Istraživanje o dugoročnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uticaju oralnih kontraceptiva je započeto davne 1968, a tokom više decenija, naučnici su pratili 46.022 žene koje su u nekom periodu tokom života koristile ovaj vid kontracepcije.

Ova studija ujedno je i najduža na ovu temu, pošto je kod žena koje su u njoj učestvovale praćen rizik od pojedinih vrsta raka tokom 44 godine.

Prateći njihovo zdravstveno stanje tokom više decenija, naučnici su zaključili da žene koje su koristile pilule za kontracepciju tokom reproduktivnog perioda kasnije tokom života imaju manje šansi da dobiju pojedine tipove raka.

Rezultati su pokazali da uzimanje oralnih kontraceptiva značajno snižava rizik od kolorektalnog karcinoma, karcinoma endometrijuma i raka jajnika tokom najmanje 30 narednih godina, od prestanka uzimanja pilula.

Iako oralnu kontracepciju koriste stotine miliona žena širom sveta, i dalje postoje sumnje u vezi sa njihovim uticajem na rizik od raka.

Dr Lisa Iversen, koja je bila šef naučnog tima na ovom istraživanju, nalaze studije opisala je kao "ohrabrujuće." Ovi zaključci potvrđuju ranije nalaze istraživanja iz 2016, kojima je utvrđeno da oralna kontracepcija značajno smanjuje rizik od raja jajnika, prenosi AFP.

Vodič kroz savremenu kontracepciju: Pilule

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.