Jezivo, ali smrt je ipak moguće predvideti

Izvor: Mondo, 22.Jan.2018, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezivo, ali smrt je ipak moguće predvideti

Naučnici Univerziteta Stenford razvili su sistem koji može da predvidi kad će pacijenti umriti. Kažu da je tačnost 90 odsto!

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Algoritam predviđa smrtnost svakog pacijenta tokom 12 meseci, a ta predviđanja koristi kako bi dao preporuku zadalje staranje o pacijentima.

Zvuči vam jezivo?

Pa, naučnici tvrde da bi njihov rad mogao znatno da pomogne pacijentu i njegovoj porodici, piše "Dejli mejl".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Naučnici objašnjavaju da postoji ogromna razlika između načina na koji pacijenti žele da prožive ostatak život i načina na koji se to stvarno i dogodi.

Istraživanja pokazuju da 80 odsto Amerikanaca želi da provede poslednje dane u vlastitom domu, ali da 60 odsto, na kraju, umre u bolnici.

Kako bi umanjili ovu disproporciju, naučnici su uzeli podatke dva miliona pacijenata iz arhive bolnice Stenford, kao i dečje bolnice "Lusil Pikar", i na osnovu toga su izgradili predvidljiv model koji može da ukaže na to koliko će ko živeti.

Da li biste vi voleli da znate kada ćete umreti? Pišite nam o tome u komentarima...

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Naučnici mogu da predvide kad će pacijent umreti

Izvor: B92, 23.Jan.2018, 09:28

Naučnici sa univerziteta Stenford razvili su sistem koji može da predvidi kad će pacijenti umreti sa tačnošću od 90 odsto...Algoritam predviđa smrtnost svakog pacijenta tokom 12 meseci i koristi to predviđanje da bi dao preporuku za palijativnu negu...Iako to, na prvi pogled, deluje jezivo, naučnici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.