Jedna jedina papučica je dovoljna! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 07.Sep.2017, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna jedina papučica je dovoljna! (FOTO, VIDEO)

Da se razumemo, tu je i papučica za kočenje, ali se ona koristi samo kad je frka.

Jedva čekamo da ovo probamo: pomoću e-Pedal - e-papučice moguće je i dodavati „gas“, ali i kočiti. Upravo ovu novotariju ima novi „nisan lif“ (Nissan Leaf), najpopularniji električni automobil ove japanske kompanije.

U čemu je fora sa ovom papučicom, kako se koristi?

U jednom smeru je logično – pritisnete i ubrzavate. Ali kad je otpustite, onda „lif“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kreće da koči. Za razliku od klasičnih automobila, koji takođe kreću da koče (motorom) kad im pustite gas, ovde se to dešava značajnije većom silom, jer se na taj način i dopunjavaju baterije.

e-Pedal će takođe držati u mestu i kad se auto nađe na uzbrdici, bez potrebe da pritisnete papučicu kočnice, koja je ipak tu za svaki slučaj.

Proizvođač tvrdi da je vožnja na ovaj način jednostavnija, efikasnija i dovoljna za većinu vozikanja po gradu.

Pogledajte galeriju slika, a posebna obratite pažnju na novu naglašeniju klinastiju siluetu:

Pored opisanog, „lif“ stiže i sa drugim poboljšanjima, poput duže autonomije, koja sada iznosi pristojnih 378 kilometara po evropskim standardima merenja (postoje i japanska i američka standardizacija), kao i jačeg motora, kome je ukupna snaga povećana na 147 „konja“.

ProPilot

Od dodatne opreme bismo izdvojili „ProPilot“ sistem, „Nisanovu“ naprednu verziju tempomata. Zajedno sa sa ugrađenim senzorima on omogućava polu-autonomnu vožnju - kola sama ostaju u svojoj traci, voze zadatom brzinom uz automatska usporenja po potrebi, a mogu se i sama parkirati.

Na papiru najviše razočarava podatak da je maksimalna brzina samo 143 km/h što je značajno sporije od konkurenata, a posebno od naprednijeg „teslinog modela 3“, koji je i preko 200 km/h.

Iz svega navedenog, vidi se napredak koji čini da su električni automobili svakim danom sve bliži modelima sa klasičnim motorima. Ipak, i dalje neke stvari ostaju nerešene, poput ograničene autonomije, nedovoljno brzog punjenja, kao i više cene.

Mnogi ističu i da na popularnost e-automobila najviše utiču sve rigorozniji zakoni pojedinih država, među kojima prednjače Kalifornija i neke članice Evropske unije.

Upoznajte se sa „nisan lifom“ i kroz video (ako ne znate japanski uključite titlove preko CC tastera):



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.