Isufi: Spomenik OVPBM nije provokacija

Izvor: Press, 24.Nov.2012, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isufi: Spomenik OVPBM nije provokacija

Predsednik Udruženja veterana bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) Edmond Isufi izjavio je danas da postavljanje spomenika poginulim pripadnicima OVPBM u centru Preševa nije provokacija srpskih vlasti

On je rekao da su borci OVPBM od Vlade SR Jugoslavije 2002. godine dobili amnestiju i da to udruženje postavljanjem spomenika nije uradilo ništa loše, jer smatra da se ta amnestija odnosi i na one koji su poginuli.

- Nismo stavili spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << poginulim pripadnicima OVPBM u mestu gde žive Srbi da bi to bila provokacija, već u Preševu gde većinom žive Albanci kojima spomenik ne smeta. Političari neka misle šta hoće ali bivši pripadnici OVPBM su amnestirani i mi još od 2002.godine postavljamo spomenike svuda gde su ginuli- kazao je Isufi.

Prema njegovim rečima do sada je Udruženje veterana bivše OVPBM podiglo šest spomenika poginulim pripadnicima OVPBM u opštinama Bujanovac i Preševo, a prvi je podignut spomenik u Velikom Trnovcu 2002. godine.

Na spomeniku u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac, koji se nalazi u glavnoj ulici 10 godina, pored imena poginulih pripadnika OVPBM i jasnog obeležja na albanskom jeziku - UČPBM godinama je bila istaknuta i albanska zastava, a slična je situacija i na svim ostalim spomenicima.

- Do sada ti spomenici nikome nisu smetali pa kome sada treba da koristi spomenike u vezi politike? Ne mislim da ima razloga da se ruši i sklanja spomenik u Preševu- rekao je Isufi.

Spomenik poginulim pripadnicima OVPBM postavljen je ispred zgrade opštine Preševo 16.novembra, a nakon objavljivanja te informacije u medijima premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da "će spomenik biti uklonjen i da bi Albancima "bilo bolje da ga sami uklone".

Napetost u opštinama Preševo i Bujanovac povodom postavljanja spomenika i zahteva državnog vrha da bude sklonjen, može biti pojačana tokom obeležavanja dana albanske zastave 28. novembra, za koji Albanci navode da je nacionalni praznik bez obzira u kojoj državi žive.

Obeležavanje dana albanske zastave organizuju opštinski čelnici i politički predstavnici Albanaca iz Preševa i Bujanovca, a ta se proslava obično završava isticanjem albanskih zastava na zgradama opština.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Postavljanje spomenika u Preševu nije provokacija

Izvor: NaDlanu.com, 24.Nov.2012

Predsednik Udruženja veterana bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje (OVPBM) Edmond Isufi izjavio je u subotu da postavljanje spomenika poginulim pripadnicima OVPBM u centru Preševa nije provokacija srpskih vlasti... Isufi je za agenciju Beta rekao da su borci OVPBM od Vlade SR...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.