„Imperija uzvraća udarac” najbolji film

Izvor: Politika, 07.Jun.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Imperija uzvraća udarac” najbolji film

Peta epizoda naučnofantastičnog serijala „Ratovi zvezda” trijumfovala u izboru 250.000 čitalaca magazina „Empajer”

Film „Imperija uzvraća udarac”, iz popularnog naučnofantastičnog serijala „Ratovi zvezda” Džordža Lukasa, proglašen je za najbolji film svih vremena u izboru filmskog časopisa „Empajer”. U glasanju za najbolja dela sedme umetnosti učestvovalo je 250.000 čitalaca popularnog magazina, kojima je bio ponuđen 301 film.

Ova lista >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deset najboljih filmova čini izbor gledalaca, a ne kritičara i teoretičara filma mada su iz izbora izostavljena dela „Građanin Kejn” Orsona Velsa, „Vrtoglavica” Alfreda Hičkoka, „Tragači” Džona Forda ili „2001: odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika, koja su česta na ovakvim listama. Umesto ovih klasika među najbolje su uvršćeni filmovi koje gledaoci rado gledaju u repriznim projekcijama na TV ekranima, kao i dela iz protekle dve decenije.

Vest o ovom izboru najboljih filmova stigla je baš u vreme kada treba da počne snimanje sedme epizode „Ratova zvezda”, u režiji Džej Džej Abramsa, pa ne čudi da je ovakav izbor rezultat i kampanje koja se uveliko vodi povodom novog nastavka serijala koji počinje čuvenom rečenicom „Nekada davno, u dalekoj galaksiji”.

Prvi film ovog serijala „Nova nada” (na šestom mestu liste), režirao je Lukas 1977, a posle svetske popularnosti usledila su dva nastavka: „Imperija uzvraća udarac” i „Povratak Džedaja”.

„Imperija uzvraća udarac” snimljen je 1980. u režiji Irvina Kešnera, prema scenariju Džordža Lukasa. Radnja filma je smeštena tri godine posle uništenja zvezde smrti. Luka Skajvokera, Hana Soloa, Čubaku i princezu Leju progone Dart Vejder i snage Galaktičke imperije. Dok ta imperija juri Hana i Leju širom svemira, Luk izučava silu kod učitelja Jode. Zbog teškoća tokom produkcije, premijera „Imperije” je odlagana, a zatim je podelila kritičare. Uprkos tome, film je zaradio 538 miliona dolara širom sveta i danas ga mnogi smatraju najboljim u serijalu „Ratovi zvezda”.

Šesnaest godina posle poslednje epizode prve trilogije, realizovana je trilogija prednastavaka: „Fantomska pretnja”, „Napad klonova” i „Osveta Sita”. U međuvremenu, serijal „Ratovi zvezda” iznedrio je i knjige, video-igre, a uz filmove o Džejmsu Bondu i Hariju Poteru, jedan je od najuspešnijih filmskih serijala svih vremena.

2. „Kum” Frensisa Forda Kopole (1982)

Priča o italijansko-američkoj porodici Korleone smatra se modernim epom i briljantnom metaforom za američko društvo. Kopola je izjavio da je upotrebio mafiju kao metaforu za Ameriku: „Obe su kapitalistički orijentisane i pobuda im je profit. I mafija i SAD osećaju se kao dobrotvorne organizacije, a ruke su im uprljane krvlju od onoga što čine da bi zaštitile svoju moć i interese.”

3. „Mračni vitez” Kristofera Nolana (2008)

Jedan od najgledanijih filmova u protekloj deceniji, „Mračni vitez” je akcioni triler koji je s nestrpljenjem očekivan jer je u njemu jednu od poslednjih uloga ostvario prerano preminuli glumac Hit Ledžer. Njegovo tumačenje Betmenovog neprijatelja Džokera smatra se jednom od najboljih glumačkih kreacija negativaca. To je prepoznala i Američka filmska akademija koja je Ledžeru posthumno dodelila Oskara.

 

4. „Bekstvo iz Šošenka” Frenka Darabonta (1994)

Ova drama je najbolje rangiran film na sajtu imdb.com, na osnovu ocena posetilaca ove digitalne baze filmskih podataka. Reč je o ekranizaciji romana Stivena Kinga o bankaru Endiju Dufrejnu koji tokom služenja doživotne kazne zatvora prokopava tunel i beži. Film je 1995. imao sedam nominacija za Oskara, ali nije osvojio nijednog zbog dominacije hita „Forest Gamp”.

 

5. „Petparačke priče” Kventina Tarantina (1994)

Naziv filma (Pulp Fiction) odnosi se na šund časopise i kriminalističke romane sredine 20. veka, poznate po slikovitim opisima nasilja i ispraznim dijalozima. Film je poznat po nelinearnoj radnji, eklektičnom dijalogu i ironičnoj mešavini humora i nasilja za koje je Tarantino nagrađen „Zlatnom palmom” na festivalu u Kanu i Oskarom za originalni scenario.

 

6. „Ratovi zvezda: nova nada” Džordža Lukasa (1977)

U samo 43 bioskopske sale u SAD, 25. maja 1977. prikazivan je prvi film serijala „Ratovi zvezda”. Zbog velikog interesovanja publike, sedam dana posle premijere, „Nova nada” je igrala u 760 bioskopa, a do kraja distribucije u svetu ovo delo zaradilo je 775 miliona dolara. Magazin „Forbs” procenio je 2005. da je ukupan prihod od brenda „Ratovi zvezda” čak 20 milijardi dolara.

 

7. „Gospodar prstenova: družina prstena” Pitera Džeksona (2001)

Reč je o prvom delu trilogije realizovane prema istoimenom Tolkinovom romanu. U ovom filmu upoznali smo svet hobita, dobroćudnih bića iz Srednje zemlje, ali i legendu o prstenu kog želi da se dokopa mračni gospodar Sauron. Ipak, družina prstena, predvođena Frodom Baginsem, Gandalfom i Aragornom kreće ka Mordoru gde jedino može da uništi prsten.

 

8. „Ajkula” Stivena Spilberga (1975)

Ekranizacija istoimenog romana Pitera Benčlija, sa Rojem Šajderom i Ričardom Drajfusom. Film počinje čuvenom scenom u kojoj velika bela ajkula napada devojku, pokrenuvši strah i napetosti u malom gradu na obali mora, čiji opstanak zavisi od turizma. Jedan od najuspešnijih filmova sedamdesetih koji su i kritičari hvalili, posle kog je Spilberg mogao da bira projekte koje će da režira.

 

9. „Indijana Džons: otimači izgubljenog kovčega” Stivena Spilberga (1981)

Prvi iz serijala avanturističkih filmova Stivena Spilberga o Indijanu Džonsu, arheologu koji traga za retkim relikvijama. U produkciji Džordža Lukasa, u ovom filmu Džons se sukobljava s nacistima koji traže kovčeg zaveta kako bi svoju vojsku učinili nepobedivom. Film je premijerno prikazan 12. juna 1981. i bio je najgledaniji te godine u bioskopima širom sveta.

 

10. „Početak” (Inception) Kristofera Nolana (2010)

Film je od početka snimanja bio obavijen velom tajne, a opisivan je kao naučnofantastična akcija smeštena u najdublje strukture ljudskog uma. Reditelj Nolan i glumci Leonardo Dikaprio, Džozef Gordon-Levit, Ken Vatanabe, Majkl Kejn i Marion Kotijar snimili su triler o pljačkašima koji ulaze u snove ljudi kako bi prikupili nedostupne podatke i usadili određenu ideju u podsvest žrtve.

I. A.

objavljeno: 08.06.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.