I za zdravlje je važno da volite sebe

Izvor: Mondo, 07.Feb.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I za zdravlje je važno da volite sebe

Starogrčki pisac Ezop rekao je da "nijedan lep gest, bez obzira koliko mali, nikada nije protraćen". To sada potvrđuju i istraživanja, otkrivajući da je za zdravlje važno da volite sebe.

U studiji su učestvovali volonteri koji su slušali audio klipove koji ih ohrabruju da budu saosećajni prema sebi. Nakon samo 11 minuta, njihovo srce je imalo znatno manji puls, u odnosu na one koji su više pažnje obraćali na unutrašnji glas samokritike.

Sporiji puls pomaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << telu da se opusti i "daje najbolje šanse za izlečenje", kažu istraživači.

Autor studije, psiholog dr Anke Karl, objašnjava da je 135 studenata podeljeno u pet grupa, od kojih je svaka slušala različite instrukcije.

Jedna grupa je prošla kroz "skener saosećanja", gde im je rečeno da obrate pažnju na različite osećaje u telu, radoznalo i smireno. Druga grupa je imala zadatak da se drži pozitivnih misli o sebi i bliskim ljudima, treća i četvrta grupa su slušale snimljene glasove koji su ih terali da budu kritični prema sebi ili da ih "natera" da budu pozitivni, ali kompetitivni. Kontrolna grupa je obavljala kupovinu u "emocionalno neutralnom" okruženju.

Rezultati su pokazali da je puls onih koji su slušali pozitivne poruke bio dva do tri puta u minutu sporiji, u odnosu na grupu koja je slušala negativne poruke.

Kada srce brže radi, ono manje efikasno pumpa krv, a samim tim i kiseonik u telu. Vremenom, ćelije u srcu mogu da izumru jer su lišene kiseonika, što povećava rizik od srčanog udara.

Naučnici ističu i da su se volonteri koji su bili izloženi pozitivnim porukama manje znojili, a preterano znojenje je inače znak anksioznosti i stresa.

Pored toga, ovi učesnici studije su potvrdili da su imali više saosećanja prema sebi i da su bolje povezani sa drugima.

Nasuprot tome, oni koji su ohrabrivani da misle negativno o sebi imali su povećan puls i više su se znojili, što su znaci da se telo oseća "ugroženo" i pod stresom.

"Kada isključimo taj odgovor na stres, poboljšavamo imuni sistem i dajemo sebi najbolje šanse za izlečenje", ističe psiholog dr Karl.

Koautor studije Viljem Kajken, profesor kliničke psihologije na Oksfordu, veruje da rezultati ove studije potvrđuju da je ljubav prema sebi važna i za one koji pate od mentalnih poremećaja.

"Prošla istraživanja su pokazala da osobe koje pate od depresije imaju koristi od kognitivne terapije na kojoj uče da imaju više saosećanja prema sebi. Moje mišljenje je da ljudi skloni depresiji treba negativnim mislima 'priđu' saosećajno, a to je potvrđeno i studijom. Time učimo mnogo toga o sebi i to zaista može da transformiše mnoge ljude", smatra dr Kajken.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.