I kod nas širenja krvnih sudova novom metodom

Izvor: Mondo, 04.Jul.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I kod nas širenja krvnih sudova novom metodom

U Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije danas je obavljeno nekoliko operacija širenja krvnih sudova novom metodom - žicama tankim poput vlasi kose.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

  Operacije vrše strani stručnjaci, među kojima su nemački kardiolog Gerald Varner, direktor Kluba za hronično zapušene krvne sudove iz Japana Sunao Nakamura i Dejvid Tagart sa Univerziteta u Oksfordu, u saradnji sa hirurzima iz srpskih kliničkih centara.

Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je bolesnicima koji nisu životno ugroženi, ali zbog zapušenog jednog od krvnih sudova nemaju dovoljan dotok kiseonika u sve segmente srčanog mišića. Kako je Tanjugu objasnio profesor dr Goran Stanković, cilj je da se takva suženja otvore uz pomoć žica koje su tanke kao vlas kose, kako bi se uspostavio dotok kiseonika.

On je naglasio da će nova metoda značajno doprineti u lečenju najtežih grupa bolesnika, koji imaju hronično zapušene srčane arterije ili suženje na račvama koje se ne može proširiti standardnim metodama.

"Pokušavamo da u najkraćem mogućem roku od Japana dobijemo poslednje modele novih intrumenata, u ovom slučaju žice tanke kao vlasi kose, kojima se može proći kroz zapušene arterije. Pokušavamo da uhvatimo korak i da već od ponedeljka počnemo to sami da radimo", rekao je Stanković.

On je naveo da su stručnjaci koji danas vrše operaciju, na osnovu snimaka koje su im poslale srpske kolege, izabrali desetak pacijenta koji su danas operisani. Objasnio je da osim operacija u kojima učestvuju i kardiolozi iz cele Srbije, organizovan je i simpozijum kako bi strani eksperti preneli kolegama iz Srbije inovacije u lečenju kompleksinh suženja koronarnih arterija na srcu.

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić rekao je da je ovo jedan od značajnih međunarodnih skupova sa velikim brojem stranih kardiologa.

"Oni će nam pokazati nova dostignuća u kardiologiji koje će zatim biti primenjivane u KCS, tako da će pacijenti imati najsavremeniju i najadekvatniju terapiju srčanih oboljenja", rekao je Ristić.

Direktor KCS-a najavio je i da će u narednih nekoliko nedelja na Klinici za kardiohirurgiju biti instaliran moderan skener za kardiološka oboljenja.

"Tehnologija mora da prati savremena ostignuća. KCS i srpsko zdravstvo se bore da obezbede moderan skener za kardiološka oboljenja, tako da naša zemlja, iako je ekonomska kriza, uspeva da održi korak za savremenom kardiologijom i kardiohirugijuom", rekao je Ristić.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.