Hemofarmu odobreno da preuzme „Ivančić i sinove“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 12.Avg.2015, 05:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hemofarmu odobreno da preuzme „Ivančić i sinove“

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je kompaniji „Hemofarm“ da preuzme preduzeće za proizvodnju i promet farmaceutskih preparata „Ivančić i sinovi“

Kako je objavljeno na sajtu te komisije, odobrava se u skraćenom postupku koncentracija koja nastaje sticanjem kontrole „Hemofarma“ nad celokupnim poslovanjem preduzeća „Ivančić i sinovi“.

Komisija za zaštitu konkurencije je zaključila da je koncentracija dozvoljena i da neće značajno ograničiti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << narušiti ili sprečiti konkurenciju na tržištu Srbije ili njegovom delu.

Prema obrazloženju Komisije, poslovanje „Hemofarma“ i firme „Ivančić i sinovi“ preklapa se na tržištima proizvodnje samo četiri leka iz ukupnog njihovog asortimana, što je zanemarljivo.

Sprovođenjem te koncentracije, po proceni Komisije, može se očekivati unapređenje proizvodnje i prometa i podsticanje tehničkog i ekonomskog napretka, kao i brojne pogodnosti za potrošače, poput niže cene i kvalitetnijih proizvoda, inovacije, veći izbor i širi asortiman.

„Hemofarm“ posluje na tržištu kao deo nemačke grupacije „Štada“, a proizvodi i prodaje širok asortimana lekova i medicinskih sredstava, u više od 30 zemalja, na tri kontinenta, zbog čega se, navela je Komisija, ta farmaceutska kompanija smatra vodećom u Srbiji i Zapadnom Balkanu.

U Srbiji „Hemofarm“ ima tri zavisna društva – „Velefarm“ u stečaju, koji se bavi proizvodnjom farmaceutskih preparata, preduzeće za promet farmaceutskim proizvodima „Vetfarm“ u stečaju i „Štada IT solušn“ (Solutions) koji se bavi računarskim programiranjem.

Pored tih firmi „Hemofarm“ ima i nekoliko zavisnih društava u inostranstvu.

„Hemofarm“ je 13. jula ove godine potpisao Pismo o namerama kojim je predviđeno da ta kompanija stekne kontrolu nad celokupnom pokretnom i nepokretnom imovinom i opremom „Ivančića i sinova“, uz preuzimanje intelektualne svojine tog preduzeća i drugih prava od značaja za proizvodnju i prodaju farmaceutskih proizvoda.

Izvor: Beta

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.