Grad u kome semafor za pešake ima i žuto svetlo

Izvor: B92, 18.Okt.2021, 20:01

Grad u kome semafor za pešake ima i žuto svetlo

Da li ste znali da u svetu postoji i pešački semafor koji ima tri boje, poput onog za automobile - crvenu, žutu i zelenu?

Crveno-zeleni semafori za pešake standard su širom sveta, pa, praktično, gde god da se nađemo na zemaljskoj kugli, znamo kada je bezbedno preći na drugu stranu ulice. Osim onih koji "jurišaju" po pešačkom prelazu i kad je crveno i ugrožavaju sopstvene živote.

A da li znate da u svetu postoji i pešački semafor koji ima tri boje, poput >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onog za automobile - crvenu, žutu i zelenu?

Nalazi se u Dizeldorfu, u Nemačkoj i, verovali ili ne, u testnoj je fazi još od 1953. godine.

Nemački zakoni jasno propisuju da su pešački semafori u dve boje, crvenoj i zelenoj. Međutim, u Dizeldorfu su iskorisili mogućnost da svoje semafore predstave kao testne uređaje i to traje već 68 godina pa su ti uređaji postali svojevrsna gradska atrakacija.

Inače, žuto svetlo izvedno je u vidu vodoravne crte:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li znate u kom gradu pešački semafori koji imaju i žuto svetlo?

Izvor: AutoBlog, 19.Okt.2021, 09:33

Crveno-zeleni semafori za pešake su standard u celom svetu, pa na svakom delu zemaljske kugle možemo razumeti šta se od nas traži na pešačkim prelazima. Osim onih koji jurišaju po prelazima i kad im je crveno pa ugrožavaju vlastite živote. Da li znate za jedan pešački semafor koji ima tri...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.