Izvor: usudisedapokazesneznost.rs, 07.Sep.2011, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su nestale nežnost i pažnja?

Svakog dana se borimo da izađemo na kraj sa svim svojim obavezama jer želimo da damo svoj maksimum. Pod presijom obaveza većina nas zaboravi šta su zaista prave vrednosti, šta je ono što nas čini zadovoljnim, srećnim i boljim ljudima. Gubimo sebe a time se udaljavamo i od prijatelja i porodice. Da li je postizanje uspeha u poslu, potreba da stvorimo sliku uspešne osobe vredno gubitka nežnosti, pažnje, malih trenutaka zadovoljstava?
U našim glavama, dok težimo savršenstvu, na kraju se osećamo „promašeno” jer nismo savršeni roditelji, saradnici, odnosno šefovi, prijatelji, supružnici… I osećamo se kao da smo razočarali svoje porodice, prijatelje ili kolege. U većini slučajeva, ne vidimo sebe kao krivca za sopstveno nezadovoljstvo. Lakše nam je da budemo besni na ceo svet nego da se zapitamo šta mi možemo da uradimo za sebe! A upravo samo od nas samih zavisi da li ćemo život ispuniti trenucima nežnosti i zadovoljstva.
Prelepo je sunčano jutro a teško nam je da ustanemo iz kreveta jer spisak dnevnih obaveza nema kraja. Problem nije u tome što moramo sve to da ispunimo već što svakodnevne aktivnosti obavljamo kao da smo „roboti“, bez emocija i zadovoljstva. To nas tišti, čini nas mrzovoljnim, na našim licima osmeh je prava retkost. Prihvatamo to kao neminovnost i tako guramo dan za danom postajući sve više ogorčeni. Svoje nezadovoljstvo prenosimo na svoje najbliže, imamo sve manje vremena i razumevanja za prijatelje i porodicu.
Istina je da nam ponestaje nežnosti i pažnje za sebe, a i svoje bližnje. Ako osećate da vam u životu nešto nedostaje, definitivno je došlo vreme za promene.
Za početak, iskreno se zapitajte – šta je to što vam je u životu zaista bitno i čemu težite? Koji su to trenuci tokom dana kada se osećate ispunjenim, a kada ste nesrećni? Tek tada ćete moći da sagledate srž problema. Da li pokušavate da balansirate sa previše obaveza? Možda vas to frustrira?
Potrebno je da izdvojimo vreme i prisetimo se šta je to što nas ispunjava i čini srećnim. Činjenica je da u trci da uradimo sve što moramo, zaboravljamo na sitne stvari koje nam pričinjavaju zadovoljstvo. Neobavezno ćaskanje sa prijateljima, osmeh upućen prolazniku, igranje sa detetom u parku, „Dobro jutro” upućeno komšiji - nekada je umelo da nam ispuni dan dobrim vibracijama. A onda smo, zahvaljujući brzom tempu svakodnevice, prestali da budemo nežni i pažljivi prema sebi i drugima. Svoje najbliže često uzimamo zdravo za gotovo, jer znamo da nas vole i da će uvek biti tu. Čekati. A to nikako ne bismo smeli.
U svakom od nas se krije snaga i ljubav za nežnost i pažnju. Proverite koliko ste vi nežni, kliknite na link:
www.usudisedapokazesneznost.rs

Nastavak...






Povezane vesti

Gde su nestale nežnost i pažnja?

Izvor: B92, 07.Sep.2011

Svakog dana se borimo da izađemo na kraj sa svim svojim obavezama jer želimo da damo svoj maksimum. Pod presijom obaveza većina nas zaboravi šta su zaista prave vrednosti, šta je ono što nas čini zadovoljnim, srećnim i boljim ljudima...Gubimo sebe a time se udaljavamo i od prijatelja i porodice....

Nastavak na B92...