Evo zašto se gojimo u srednjim godinama

Izvor: Mondo, 30.Sep.2017, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zašto se gojimo u srednjim godinama

Naučnici su utvrdili zašto se u srednjim godinama gojimo oko struka.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

  Novo naučno otkriće neće vam pomoći da smršate, ali možda ćete se osećati malo bolje, pošto bar niste (samo) vi krivi za taj "pivski stomak" koji se odnekud stvorio.

Istraživanje sprovedeno na Jejlu pokazalo je da je za višak sala oko struka odgovorna upala. Samim tim, lekovi koji bi ciljano delovali na tu vrstu upale, trebalo bi da ubrzaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << metabolizam i pomognu organizmu da sagori višak masti.

Visok nivo masnoća u krvi može dovesti do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a naučnici se nadaju da će ova nova studija pomoći u pronalaženju načina za suzbijanje epidemije gojaznosti.

Procenjuje se da je u Americi, recimo, gojazno više od 35 odsto odraslih, a ovo istraživanje ukazuje da stariji ljudi imaju povišen nivo masnoća u telu, čak i ako nisu drastično gojazni, prenosi "Dejli mejl".

Većina sredovečnih i starijih osoba ima određeni višak u predelu stomaka, čak i ako generalno nemaju višak kilograma, a čak ni aktivan život ne pomaže previše jer se salo sa stomaka sve teže skida kako godine prolaze.

Do sada nauci nije bilo jasno zašto je to tako, ali se tokom ovog istraživanja ispostavilo da je razlog tome upalni proces u organizmu.

Naučnici su utvrdili da na nervnim završecima koji se nalaze u regiji abdomena postoji specifična vrsta makrofaga (ćelija koje se bore protiv infekcija). Ali, one s godinama postaju podložne upalnim procesima i kada se to desi, one više ne prenose nervne signale u zone u kojima se skupljaju masne naslage.

"Svrha ovog istraživanja je pokušaj da bolje razumemo interakciju sistema imuniteta, nervnih ćelija i masnih ćelija, ne bismo li uspeli da nađemo način da efikasno ubrzamo metabolizam i kod starijih osoba", kaže dr Kristina Kamel, koja je vodila ovo istraživanje.

Evo kad će taj kolač da se "pokaže" na vagiČini vam se da se gojite zbog posla?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.