EU osniva „evropsku novinsku redakciju“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 30.Nov.2021, 20:50

EU osniva „evropsku novinsku redakciju“

BRISEL – Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova i evropski komesar Tijeri Breton predstavili su planove za medijska pravila širom EU na Forumu evropskih novinskih medija, i najavili sredstva EU za osnivanje “evropske redakcije“ koja će okupiti 16 novinskih agencija, među kojima i agenciju Tanjug.

Ovaj prva evropska redakcija omogućiće novinarima da zajedno izveštavaju o EU, kao i podstiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << duh saradnje“, poručio je Breton.

Naveo je da je uveren da se tim projektom jača evropski informacioni prostor i povećava građanima pristup visokokvalitetnim informacijama.

Prema podacima Evropske komisije iz sredstava za podsticaj projekta biće ponuđeni i kursevi, kao i višejezični sajt sa izabranim tekstovima novinskih agencija o temama vezanim za EU.

U taj projekat, pod koordinacijom nemačke agencije DPA, uključene su novinske agencije AFP (Francuska), ANSA (Italija), Ađerpres (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA ( Bugarska), EFE (Španija), Europa Pres (Španija), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Severna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

Primena projekta počeće u januaru, a očekuje se da će integrisana redakcija početi sa radom sredinom iduće godine.

Projekat je izabran nakon otvorenog poziva za dostavljanje predloga u vrednosti od 1,76 miliona evra.

Predsednik Asocijacije evropskih agencija (EANA) i direktor austrijske agencije APA Klemens Pig istakao je da se radi o projektu koji treba da pojača izveštavanje EU.

Naglasio je da su modeli saradnje u medijima sve važniji.

Kada 16 novinskih agencija iz 15 zemalja u Briselu koriste zajedno redakciju, sa svojim nacionalnim gledištima na Evropu, od toga profitiraju svi. Zahvaljujući tim umrežavanjem raste novinarski kvalitet„, istakao je direktor DPA Peter Kroš.

Dodao je da je u ovom projektu posebno važno što su svi partneri izrazili privrženost slobodnom i nezavisnom novinarstvu.

Izvor: Tanjug

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.