Dragana Ognjenović otvorila Nedelju dizajna

Izvor: Mondo, 05.Jun.2013, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragana Ognjenović otvorila Nedelju dizajna

Beogradske nedelje dizajna održava se od 6. do 8. juna na različitim lokacijama u Beogradu, a glavna ideja manifesatcije je da su znanje i kultura prozori u svet.

prev next 0 0 0

 

1 / 3

 

2 / 3

 

3 / 3

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, zadužen za turizam Goran Petković, otvorio je Osmu beogradsku nedelju dizajna (BDW) pod nazivom ,"Inovacija na kvadrat" u Muzeju saveremene umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekavši da je ovo bitan događaj jer su vrata jedne veoma važne ustanove u našoj zemlji otvorena nakon skoro sedam godina.

Sa druge strane, prema rečima Petkovića, BDW dovodi brojne ljude iz domena kreativnih industrija, tako da će naši kreativci doći u kontakt sa ljudima iz sveta koji su najbolji u tim oblastima i koji im mogu pružiti nova saznanja koja bi oni kasnije primenili u našoj privredi "koja vapi za kreativnim ljudima".

On je zahvalio osnivaču i direktoru BDW-a Jovanu Jelovcu kao i njegovom timu što su organizaovanjem ove manifestacije učinili da Beograd bude centar dizajna.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da je "srećan što je zgrada Muzeja savremene umetnosti ponovo otvorena" jer ima toliko mladih ljudi koji posećuju Beograd i žele da vide savremenu srpsku umetnost tako da mora da se nađe načina da se ta zgrada ne bude otvorena samo tokom trajanja Beogradske nedelje dizajna.

Otvaranjem BDW-a otvoren je i Dizajnpark koji čini desetak izložbi umetnika iz celog sveta, a posetioci od danas, pa sve do 9. juna, dokle traje ova manifestacija, imaće jedinstvenu priliku da zavire u skoro zaboravljeni prostor važne institucije kulture od nacionalnog značaja u Beogradu, koja ne radi već šest godina i privremeno otvara vrata samo na pet dana.

Otvaranje Dizajnparka pratila je revija modne dizajnerke Dragane Ognjenović.

Beogradska nedelja dizajna je prvi veliki događaj koji se organizuje u MSUB od kada je započela rekonstrukcija još 2008. godine. Zgrada se nalazi na Novom Beogradu i svrstava se među najzanimljivije primere moderne muzejske arhitekture u svetu, a proglašen je za kulturno dobro 1987. godine.

Od svog osnivanja, MSUB je svoju izlagačku politiku zasnovao na predstavljanju najznačajnijih umetnika, razdoblja, pokreta i tendencija jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20. veka.

Više o progarmu Beogradske nedelje dizajna pročitajte OVDE.

(Tanjug/MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.