Dodeljene Nacionalne nagrade za volontiranje 2018

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 06.Dec.2018, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene Nacionalne nagrade za volontiranje 2018

Nacionalna nagrada za volontiranje dodeljuje se s ciljem da se prepoznaju i promovišu organizacije, pojedinci i kompanije koje su posvetile vreme i veštine unapređenju lokalnih zajednica i života drugih ljudi.

Glavnu nagradu u kategoriji organizacija dobilo je udruženje “Prevodilačko srce” koje okuplja oko 500 prevodioca koji potpuno volonterski prevode medicinsku dokumentaciju za lečenje u inostranstvu. Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” iz Novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Sada nagrađena je za projekat uvođenja volonterskog kluba kojim angažuje motivisane pojedince iz lokalne zajednice da pomažu štićenicima ove institucije. Volonteri u ovoj školi najčešće, uz stručno lice, pružaju podršku u kretanju učenicima sa motoričkim smetnjama na nastavi, prilikom izrade domaćih zadataka učenicima u domu i kroz savetodavni rad.

Nagradu za korporativno volontiranje dobila je ove godine kompanija L’Oreal Adria-Balkan za akciju koja je održana u inkluzivnom centru „Mesto susreta“ u Zemun Polju, gde je učestvovalo 116 volontera i donirano više od 800 radnih sati. U sklopu akcije formirana su dva senzorna vrta sa preko 200 sadnica, kao deo buduće terapije za korisnike, oslikana su 3 murala koja će doprineti pozitivnoj atmosferi u dvorištu centra i uređen je sportski teren za košarku i fudbal koji posećuju korisnici centra i lokalno stanovništvo. Pored toga, pripremljeno je i preko 100 kilograma džema od kajsije, dok je kroz kreativne radionice napravljen veliki broj različitih proizvoda (novogodišnji ukrasi, kesice lavande, čestitke i sl.) koje inkluzivni centar prodaje pojedincima i kompanijama, kao deo strategije održivog poslovanja ove ustanove.

Priznanje za volontera godine, ponela je Irena Pavlović, osnivačica zajednice “Run art” za rad sa ženama iz Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja. Irena je ogranizovala grupu žena iz Sigurne kuće i zajedno s njima i njihovom decom istrčala Trku zadovoljstva od 5 kilometara na Beogradskom maratonu. Pored toga, Irena realizuje projekat sinhronog trčanja sa slepim i slabovidim osobama i na taj način pruža im podršku da se bolje integrišu u društvo.

Specijalno priznanje za doprinos lokalnoj zajednici, pripalo je Srećku Zdravkoviću za pokretanje inicijative “Mladi u centru” koja je doprinela da Bor posle tri decenije ponovo dobije svoj Dom omladine. On je mobilisao 300 pojedinaca i tokom kampanje koja je trajala 13 meseci uključio 5722 sugrađana koji su svojim potpisom podržali ovu inicijativu i doblii podršku 23 odbornika lokalne skupštine.

Na događaju su se u uvodnom delu obratili Hans Fridrih Šoder, v.d. stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji, Sanja Putnik, pomoćnica ministra, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Željka Ćirić Jakovljević, članica Upravnog odbora, Forum za odgovorno poslovanje.

Posle ceremonije dodele nagrada održane su i dve panel diskusije: o lokalnim inicijativama za unapređenje položaja mladih Roma i o korporativnom volontiranju kao akceleratoru u osnaživanju lokalnih zajednica. Na kraju događaja, Tijana Koprivica, članica Upravnog odbora Foruma za odgovorno uručila zahvalnice svim članicama koje su učestvovale u velikoj volonterskoj akciji „Naš Beograd“ koja je održana u junu ove godine.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.