Dizelaši veći zagađivači od kamiona

Izvor: Mondo, 06.Jan.2017, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dizelaši" veći zagađivači od kamiona

Verovali ili ne, dizel motori u automobilima zagađuju vazduh čak deset puta više nego oni u kamionima, pokazali su novi testovi.

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

Stroži testovi EU za emisiju štetnih gasova iz prevoznih sredstava, pokazuju da moderni dizel motori u automobilima ispuštaju deset puta više azot-oksida od onih u kamionima, kažu stručnjaci u novom izveštaju Međunarodnog saveta za čist transport, koji je otkrio "Folksvagenov" skandal >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sa lažiranjem testova emisije štetnih gasova

Zagađenje azot-oksidom odgovorno je za desetine hiljada preranih smrtnih slučajeva širom Evrope, a veliki deo emisije tih gasova proizvode automobili sa dizel-motorima, koji štetne gasove oslobađaju šest puta više od dozvoljenog.

U novom izveštaju Međunarodnog saveta za čist transport, upoređena je količina oslobađanja azot-oksida iz kamiona i autobusa sa onom iz automobila.

Otkriveno je da "teškši" testirani u Nemačkoj i Finskoj, oslobađaju 210 miligrama azot-oksida po kilometru, u poređenju sa 500 miligrama koliko oslobode moderni dizel-motori u automobilima.

Međutim, pošto teška vozila imaju veće motore i troše više dizela po kilometru, to znači da automobili proizvode deset puta više štetnih gasova po litru.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.