Deset simptoma koji mogu da ukažu na HIV

Izvor: 24sata, 10.Avg.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset simptoma koji mogu da ukažu na HIV

Iako je širenje AIDS-a u zapadnim zemljama usporeno, nemojte pomisliti da je rizik nestao.

AIDS se pojavio u SAD-u ranih osamdesetih i to je bila smrtonosna bolest za svakoga ko bi se zarazio. Sida je i danas neizlečiva, ali postala je hronična bolest koja se bolje kontroliše nego ranije.

Rizik od zaraze HIV-om je ozbiljan. Prenosi se pre svega seksualnim putem, pa je korišćenje kondoma i drugih preventivnih mera veoma važno. Ovih deset simtpoma mogli bi da ukažu >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << na infekciju HIV-om, virusom koji izaziva sidu.

1. Povišena temperatura

Reakcija tela na virus je da se od njega odbrani povišenjem telesne temperature. To je blago povišena temperatura koju mogu da prate i bol u grlu, natečene žlezde i zamor. Ovi simptomi su poput onih koje osećate kada imate grip.

2. Zamor

Umor koji izaziva AIDS može biti izuzetan i teško ga je prevideti. Od veoma energične i aktivne osobe, oboleli može postati neko kome je teško čak i da se popne uz stepenice. I kratke šetnje mogu ih dovesti do toga da izgube dah.

3. Osip

Kada će se pojaviti osip na koži, zavisi od osobe. To može da bude jedan od prvih znakova infekcije, ali i simptom ozbiljnijeg napredovanja. Osip koji se pojavljuje može biti ružičast i da izaziva svrab. Zahvata bilo koji deo tela. Ukoliko ne može lako da se odredi uzrok osipa, test na HIV ne bi bio loša ideja.

4. Stomačni problemi

Mučnina, povraćanje, i diareja mogu da se jave u ranim fazama bolesti. Između 30 i 60 odsto zaraženih imalo je ove simptome.

5. Mršavljenje

Neobjašnjivo i ponekad drastično mršavljenje je veoma čest simtpom AIDS-a. Obično se dešava u kasnijoj fazi razvoja bolesti.

6. Suvi kašalj

Ovo može biti jedan od prvih znakova da je neko zaražen. Kašalj često traje mesecima i ne prestaje kada oboleli uzima uobičajenu terapiju.

7. Infekcije

AIDS napada i slabi imuni sistem, pa je oboleli u riziku da zadobije brojne druge infekcije, poput herpesa.

8. Noćno znojenje

Oko polovine osoba zaraženih HIV-om pati od noćnog znojenja. I dok oko polovine zaraženih ovaj simptom oseća u ranim fazama bolesti, on je još zastupljeniji u kasnijim fazama.

9. Problemi sa pamćenjem i koncentracijom

Ovaj simptom obično se pojavljuje u kasnijoj fazi. Ozbiljniji simptomi poput demencije mogu da idu zajedno sa slabijim pamćenjem i razdražljivošću. Ponekad se remeti i motorna funkcija.

10. Slabost i peckanje u ekstremitetima

To je takođe i simptom dijabetesa. Ukočenost i peckanje u rukama i nogama može biti i znak neuroloških problema.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.