Da li se i vama ovo dešava kad popijete?

Izvor: Mondo, 15.Dec.2018, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se i vama ovo dešava kad popijete?

Fizičke simptome mamurluka verovatno prepoznajete: glavobolja, mučnina i vrtohlavice. Ali, anksioznost i drugi poremećaji raspoloženja (kao pojačana iritabilnost ili nerapoloženje i seta) takođe su česti pratioci alkohola. Evo zašto.

Nije neuobičajeno da se dan pošto ste malo preterali s alkoholom osećate lošije nego obično, a ponekad je to praćeno i osećajem beznađa, neraspoloženjem i setom, možda ste već i čuli za "postalkoholnu depresiju". Kod nekih osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ove promene raspoloženja nakon konzumiranja alkohola mogu da budu prilično intenzivne, do mere da izazovu i panični napad, praćen otežanim disanjem i uznemirenošću, piše Prevention.

Zašto se ovo dešava? Pa, kad telo metaboliše alkohol da bismo ga izbacili iz "sistema", dve stvari se dešavaju: nivo šećera u krvi pada (jer telo dragocenu energiju ulaže u izbacivanje alkohola, radije nego u održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi), a zapaljenski procesi se intenziviraju.

Brojne studije dokazale su da zapaljenski procesi dovode do promena raspoloženja i problema sa pamćenjem, jer skok inflamatornih markera može da utiče i na nervni sistem.

Kad na to dodate nizak nivo šećera u krvi, eto nervoze ili potištenosti, u zavisnosti od toga kakav tip ličnosti imate.

I na kraju, konzumiranje alkohola često nam "gasi" inhibicije, pa ste možda zabrinuti i zbog svog ponašanja tokom pijanstva.

Držite se jednog pića, najviše dva tokom večeri. To je mera koja vam neće ugroziti ni mentalno ni fizičko zdravlje.

Šta se dešava u telu kad popijete koju čašicu

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.