Da li informatičko doba oštećuje mozak?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li informatičko doba oštećuje mozak?

LONDON - Brzina modernog života sadrži 2,3 reči u sekundi ili oko 100.000 reči na dan, piše "Sandej Tajms" u članku u kome postavlja i odgovara na pitanje o tome da li moderno doba preti da ošteti naše mozgove zbog količine informacija kojoj smo stalno izloženi.

Ako se rečima dodaju slike, izloženi smo svakog dana ekvivalentu od 34 gigabajta informacija, što je dovoljno da optereti tipičan laptop računar za nedelju dana.

Količina informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojoj smo izloženi menja način na koji mislimo i ponašamo se, slažu se naučnici, a moguće je da se menja i struktura našeg mozga.

Pažnja je sada rascepkana na više stvari istovremeno i verovatno je teže koncentrisati se na dublje razmišljanje i emotivno doživljavanje, što dovodi do lošijeg razumevanja među ljudima, tvrde neki naučnici, ali dodaju da nema bojazni od kraha memorije zbog prevelike količine informacija, jer je ljudski mozak veoma prilagodljiv.

Oni podsećaju da su mnogi verovali, pre više vekova, kada je izumljena štamparska mašina, da ljudski mozak neće moći da apsorbuje toliko informacija, prenosi Bi-Bi-Si.

Naučnici kažu da mozak može da raste i prilagođava se u zavisnosti kako se koristi i da mogu da se rode nove ćelije i nove veze među njima, prenosi "Sandej Tajms".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.