Ćilim za uspeh i svekrvinu milost

Izvor: Politika, 13.Sep.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćilim za uspeh i svekrvinu milost

Neko veruje, neko ne veruje. Ja sam milion puta zaključila da ćilim nije samo ono što golim okom vidimo. Ćilim je energija a šara pirotskog ćilima je enigma kao DNK, kaže Slavica Ćirić, direktorka pirotske zadruge „Damsko srce”

Ko hoće da mu krene posao, neka traži „bombe”, da osvoji ženu „razbacane đulove“, a za zaštitu od uroka tu je „Kondićeva šara“. Dvadesetak unikatnih pirotskih ćilima sa mustrama kojima se vekovima pripisuje magična moć prodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se večeras na aukciji u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu.

Jedan zainteresovani sugrađanin posetio je predaukcijsku izložbu kao potencijalni kupac i istaknute početne cene u rasponu od 13.900 do 32.000 dinara prokomentarisao kao „previsoke“.

„Nalazio sam mnogo veće komade na Kaleniću za 10.000“, rekao je gospodin koji nije želeo da se predstavi.

Ipak, iza naizgled visoke cene stoje sati i sati rada. Da bi izatkala osamdeset kvadratnih centimetara, žena je pognuta pored razboja osam sati dnevno punih mesec dana.

– Ako je nešto hitno i primoramo ćilimarku da ostane duže, oseti se odmah na kvalitetu. Zatim, osnova je zategnuta kao strune na violini, pa žice cepaju prste. Flaster se stavi samo dok ne zaustavi krv i onda skida, jer osećaj je u jagodicama prstiju ćilimarki, a oko je njihov metar. Za pirotski ćilim ne postoji šema, sve je u glavi – objašnjava Slavica Ćirić, direktorka zadruge „Damsko srce“ iz Pirota iz koje ovi ćilimi dolaze.

Pirotski ćilim je po mnogo čemu jedinstven. Geografski je zaštićen, pravi se isključivo od vune ovaca iz pirotskog kraja i predivo ne sme da bude debelo. Izrađuje se na vertikalnom razboju tehnikom koja omogućuje ćilimarki da izradi proizvod sa dva identična lica, bez naličja, i u odnosu na turski ćilim nema ograničenja u širini.

– Pokušavale su tkalje iz sjeničkog i novopazarskog kraja da kopiraju taj pirotski ćilim, ali nisu toliko vešte. Ipak je to znanje koje se prenosi s kolena na koleno, to kako se ovi ornamenti u lukovima savijaju – kaže Slavica Ćirić.

Zanat koji je pre tri godine potpuno zamro oživeo je zahvaljujući projektu pirotske opštine, uz pomoć Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i američkog programa USAID.

Ćirićeva, profesorka informatike, koja je zbog pirotskog ćilima pre više od deset godina ostavila posao, seća se kako je još davno njena majka kombinovala šare za što bolju zaštitu.

– Šare su vekovni simboli. Svi koji su se bavili pirotskim ćilimom istraživali su kako je koja šara nastala, ali one su enigma kao DNK. Neko veruje, neko ne veruje. Ja sam milion puta zaključila da ćilim nije samo ono što golim okom vidimo. Ćilim je energija – ističe Slavica Ćirić.

Takozvane bombe označavaju mušku snagu. Ćilim sa ovom šarom poklanja se muškom detetu kad se rodi ili kad krene u školu. Majke su nekada tkale sinovima ovakve ćilimčiće kad su kretali u teške borbe, a danas se traže za bolji uspeh u poslu. Kondićeva šara sa nasmejanim licima u središtu kupuje se i poklanja „da štiti od loših pogleda“. Đulovi na direcima i razbacani đulovi označavaju žensku lepotu. Ovi prvi su za pitome, a ovi drugi za „dame lepršave kao poljsko cveće“. Mlada koja se spremala za udaju pravila je „svekrvin jezik” (procvetali kaktus) da svekrvine bodlje pretvori u cvetove. Venac sa vraškim kolenima štiti od loših namera, da đavo prebije nogu.

Dva spojena srca na „Damskom srcu“ znače početak s ljubavlju i taj motiv se poklanja za rođenje deteta ili za stupanje u brak. U zadruzi koja nosi isto ime predstavlja ljubav tkalje i ćilima i početak novog života za zanat koji je pretio da se ugasi.

Cilj zadruge i čitavog projekta jeste da se organizovanom proizvodnjom sačuva tradicija, smanji siromaštvo i održi kvalitet.

– Kvalitet pirotskog ćilima je u njegovoj tankoći i gustini. Ako prospete vodu, zadržaće kapljice. Možete da hodate koliko hoćete, ali ispod njega neće biti prašine. Isto tako, ako šara nije dobra, rasturamo – kaže naša sagovornica.

Pirotski ćilim je trenutno vrlo tražen poklon za državničke posete. (Švedski kralj Karl Gustav Šesnaesti je od predsednika Tadića dobio jedan.) Traže se i manji koji se stavljaju na zid ili na stolove. Takođe se nose u Hilandar, gde ih je u požaru više od 200 izgorelo.

Večerašnju aukciju vodiće glumac Svetozar Cvetković. Dolazak su potvrdili neki ambasadori, poznati sportisti i ugledni privrednici, kažu u TOS-u, ali ne mogu da procene dokle će ići cene, jer im je ovo prva ovakva aukcija.

Prihod od prodaje biće upotrebljen za uplatu doprinosa za desetak tkalja u „Damskom srcu“.

– Nadam se da ćemo imati bar za dva meseca da uplatimo. To nam mnogo znači – iskrena je Slavica Ćirić.

Jelena Kavaja

 

objavljeno: 14.09.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Prodato 12 pirotskih ćilima, najskuplji 32.000 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2010, 21:52

BEOGRAD -..Na večerašnjoj aukciji unikatnih pirotskih ćilima, u Turističkoj organizaciji Srbije, najskuplje je prodat primerak "Kondićeva šara", koji je bio ponuđen po početnoj ceni od 30.000 dinara, a otkupljen za 32.000...Od 22 modela, na aukciji je prodato 12, u ukupnoj vrednosti 254.800 dinara...Najveći...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.