Izvor: Story, 09.Mar.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciklus španskog filma: ŽENSKI UGAO

Povodom međunarodnog dana žena u Domu omladine Beograda, od 10. do 12. marta 2015. biće predstavljen ciklus španskog filma. Posetioci će imati priliku da pogledaju najbolja filmska ostvarenja koja su režirale žene.

Prikazivanje najznačajnijih filmova španskih autorki je odraz želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske fimske produkcije. Iz tog razloga, ovaj program obuhvata dva igrana filma i dva naslova koji istražuju izražajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << mogućnosti dokumentarnog filma.

Program Ženski ugao predstavlja četiri ostvarenja koja oslikavaju raznovrsnost stvaralaštva ovih rediteljki. Obuhvata dva igrana filma i dva dokumentarna. Prva dva su ostvarenja već proslavljenih rediteljki koje se poigravaju dvema temama koje pozivaju na razmišljanje o svetu adolescenata i njihovim teškoćama pri socijalizaciji. Grasija Kereheta, u filmu Petnaest godina i jedan dan govori o tinejdžeru kojeg majka šalje da živi sa dedom, kako bi ga izvukla iz njegovog okruženja i ponudila mu dedu kao uzor. Sa druge strane, Patrisija Fereira u svom filmu Divlja deca, ulazi u svet troje tinejdžera i u njihovo školsko okruženje, u kojem se reflektuju njihovi problemi u prilagođavanju na zahteve nastave, ali i na poteškoće u odnosu sa roditeljima.

Drugu grupu čine dva naslova koji su pravi primeri pluraliteta u trenutnoj produkciji dokumentarnih ostvarenja u Španiji. Sa istorijskim dokumentarnim filmom Učiteljice iz doba španske Republike, Pilar Lopes oživljava trud koji su, zarad obrazovanja i obnove, uložile mlade učiteljice u ovom periodu, u cilju unapređenja i modernizacije države koja se teško budila iz dubokog sna zaostalosti i širom rasprostranjene nepismenosti. Na kraju, Pošast rediteljke Neus Baljus, predstavlja očigledan kreativni pečat, nazvan „ne-igranim“ filmom kroz isprepletane priče različitih, svakodnevnih likova, koji, na kraju, formiraju realan portret našeg savremenog društva.

Ciklus španskog filma je podržan od strane Dom omladine Beograda, Delegacije EU u Srbiji i EU Info Centrs. Glavni organizator ove manifestacije je Institut Servantes.

Sve projekcije su sa srpskim titlovima, a ulaz je besplatan!

Kompletan program Ciklusa španskog filma možete pogledati OVDE.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.