Četiri „Epike” za srpske marketinške agencije

Izvor: Politika, 29.Nov.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri „Epike” za srpske marketinške agencije

Na festivalu kreativnih delatnosti, „Nju moment” i „Sači i Sači” dobile po dva priznanja koja će im biti uručena u januaru u Nju Delhiju

Na jednom od najvećih festivala kreativnih delatnosti – „Epika” (Europe’s Premier Creativity Awards) – dve agencije iz Srbije osvojile su četiri nagrade u konkurenciji iz 67 zemalja.

Agencija „Nju Moment, Jang i Rubikam” dobila je srebrno priznanje za rad „Durasel: pank”, kreiran za kompaniju „Nelt”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i bronzano priznanje za rad „Snouborder”, urađen za turističku agenciju „Kielo”. Plakat na kom se spajalica na kancelarijskom stolu pretvara u dasku za snoubord sličan je rešenju koje je prošle godine „Nju momentu” donelo zlatnu „Epiku”. Tada je registrator u mašti kancelarijskog službenika postao bazen. Autor sva tri rada je kreativni dvojac koji čine Slaviša Savić i Svetlana Ćopić.

„Snoubord” je nastavak serije započete „Bazenom”, koji je u međuvremenu stekao na hiljade obožavalaca na sajtovima posvećenim oglašavanju.

„Snouborder”

– To je uobičajena praksa u advertajzingu. Publika u seriji mora da prepozna klijenta. Ipak, nije bilo lako pretvoriti dosadne kancelarijske predmete u maštariju o idealnom odmoru. Gledaćemo da nastavimo tradiciju pošto se dobro pokazala – kaže Slaviša Savić, umetnički direktor.

U reklami za „Durasel” fotografu Nemanji Špoljariću pozirala je dugogodišnja sekretarica Dragana Sakana, koja i dalje radi u agenciji, samo što su joj fotošopom dodate godine.

Dve nove nagrade u obliku piramide zaokružile su uspešnu godinu za „Nju moment” koji je u Kanu dobio titanijumskog „Lava” a na ovogodišnjem „Golden dram” festivalu proglašen je za agenciju godine.

Dve „Epike” za spot „Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života”

Spot „Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života” nagrađen je srebrnom „Epikom” u kategoriji kampanja od javnog interesa i bronzanim u kategoriji onlajn filma. Ovaj video koji su zajednički realizovali agencija „Sači i Sači” iz Beograda, Fond B 92, „Dajrekt medija pi-ar” i „Ipyro” za samo nedelju dana od postavljanja na internet dostigao je tri miliona pregleda.

Kampanja je pokrenula veliku debatu o nasilju u porodicikoja je ubrzo istupila izvan lokalnih okvira, dovodeći problem žrtava nasilja u fokus međunarodne javnosti. Rezultat su bile dve nove sigurne kuće na teritoriji Srbije. Isti video je pre mesec dana dobio i bronzanu nagradu „Kresta” u Njujorku koji se već 21 godinu dodeljuje za najbolja dostignuća u kreativnoj industriji.

„Epika” je jedan od najznačajnijih svetskih festivala za kreativce u oblasti oglašavanja. Održava od 1987, a jedinstven je po tome što žiri čine glavni urednici magazina iz oblasti marketinga i komunikacije iz celog sveta. Dodeljivanje evropske nagrade za kreativnost od 2012. je postalo globalni festival. Ove godine je učestvovalo 540 agencija iz 67 zemalja. Svečana ceremonija dodele ovogodišnjih nagrada biće održana u Nju Delhiju 24. januara.

Gran pri festivala dobile su agencije iz Danske, Namibije, Turske i Tunisa. U spotu koji je danska agencija uradila za tekstilnu marku „Džek end Džons” pojavljuje se glumac Kristofer Voken. Posebno je interesantno rešenje iz Tunisa. Reč je o aplikaciji koja ljubiteljima fudbala omogućava da bodre svoj tim preko telefona, jer je okupljane na stadionima zabranjeno iz bezbednosnih razloga, a aplikacija omogućava da se zvuk preko telefona prenosi direktno na stadionske zvučnike.

Jedanaesti rođendan „Ninamedije” i novo ime

Agencija „Ninamedija” koja se bavi klipingom, istraživanjem javnog mnjenja i produkcijom proslavila je 11 godina poslovanja, uobličena novim imenom „NIMMA Media Group”. Čelnici agencije poručili su da će u budućnost biti još mlađi držeći korak sa najnovijim tehnologijama. Jedna od njih je baz monitoring koji od 2012. klijentima nudi mogućnost praćenja društvenih mreža u realnom vremenu.

Kompanija, sa više od 120 zaposlenih, više od 400 korisnika servisa i statistikom od oko 8.000 dnevno dostavljenih izveštaja, rođendan je obeležila u beogradskom klubu „Promenada”. Osim klijenata, proslavi su prisustvovale i zvanice iz sveta politike, muzike i filma.

J. J. K.

objavljeno: 30.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.